Πρωτοβουλίες προβολής της Λέσβου ως ορνιθοτουριστικό προορισμό

Πρωτοβουλίες προβολής της Λέσβου ως  ορνιθοτουριστικό προορισμό

Εκδήλωση με θέμα  “Η Λέσβος ως ορνιθοτουριστικός προορισμός”  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλιου, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμος Δυτικής Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με βασικό σκοπό την ενημέρωση των επαγγελματιών του τουρισμού γύρω από θέματα που σχετίζονται με τον πλούτο της βιοποικιλότητας της Λέσβου και τις δράσεις που υλοποιούνται στη Λέσβο για την ανάπτυξη του ορνιθοτουρισμού.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, οι Αντιπεριφερειάρχες  Δημήτρης Καλλίας και κ. Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Α. Ελευθερίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Β. Βογιατζής, και αρκετοί επιχειρηματίες του τομέα τουρισμού από την Κεντρική Λέσβο.
Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης  Κώστας Μουτζούρης, αναφέρθηκε στην απόφαση της Περιφέρειας για την παραχώρηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής προκειμένου να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης των επισκεπτών με επιστημονική επάρκεια και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της Λέσβου. Το θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της ομάδας των στελεχών του Μουσείου που λειτουργεί το ΚΠΕΝ δικαίωσε αυτή της απόφαση. Η συμμετοχή του ΚΠΕΝ στην Παγκόσμια Έκθεση Ορνιθοτουρισμού στην Αγγλία συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στην περιοχή και μάλιστα εκτός της θερινής περιόδου. Επίσης αναφέρθηκε στην βελτίωση των υποδομών για τους ορνιθοπαρατηρητές που έγινε από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου με την επισκευή των 6 παρατηρητηρίων στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής και δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα ενισχύσει το ΚΠΕΝ και κάθε θετική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του ορνιθοτουρισμού.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου  Ταξιάρχης Βέρρος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε η Περιφέρεια, ο Δήμος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μας, οι φορείς δηλαδή που ακριβώς πρέπει να συμπράττουμε συνεχώς για την προστασία του φυσικού μας θησαυρού στη Λέσβο και για την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης και βιώσιμης στρατηγικής για τον τουρισμό στις προστατευόμενες περιοχές μας. Επισήμανε ότι πρωταρχικό μας μέλημα πρέπει να είναι η διατήρηση και η προστασία των υγρότοπων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων μας. Η προστασία αυτή εκτός από το προφανές, προϋποθέτει και την προώθηση της εκπαίδευσης για την ευαισθητοποίηση πρώτα ημών, των κατοίκων του νησιού μας για τη σημασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, για να μπορούμε να πούμε μετά ότι θέλουμε πράγματι να προάγουμε με αξιώσεις τον βιώσιμο τουρισμό. Η ορνιθοπαρατήρηση είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού στον τόπο μας, που έλκει εδώ και χρόνια στον τόπο μας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που είναι ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Ταξιδιώτες που μας αναζητούν εξειδικευμένα και μπορεί να συνειδητοποιούν καλύτερα και από εμάς το τι έχουμε στο νησί μας, επιλέγοντάς μας για να μας επισκεφτούν. Πέραν της ορνιθοπαρατήρησης βέβαια έχουμε και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον θρησκευτικό, τον πολιτιστικό, τον ιαματικό, τον αγροτουρισμό και ως δημοτική αρχή προσπαθούμε ακόμα πιο δυναμικά σε αυτή τη δεύτερη θητεία μας, αφενός να τις αναδείξουμε, αφετέρου να διαμορφώσουμε τις ειδικές συνθήκες και τις υποδομές που αυτές απαιτούν για να αναπτυχθούν».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Β. Βογιατζής, αναφέρθηκε στην σημαντική αύξηση κρατήσεων από ορνιθοπαρατηρητές που οφείλεται στις δράσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, και ιδιαίτερα η συμμετοχή στην Παγκόσμια Έκθεση Ορνιθοτουρισμού με περίπτερο.
Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της Λέσβου ως ένα νησί με υψηλή βιοποικιλότητα στη Μεσόγειου πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την προσέλκυση επισκεπτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρατήρηση της φύσης. Αναφέρθηκε με τους υγροτόπους της Λέσβου και την αξία τους, τα είδη των πουλιών που συναντάμε στη Λέσβο και αποτελούν τον στόχο της επίσκεψης παρατηρητών από όλο τον κόσμο, καθώς και στις συμβατές και μη συμβατές επεμβάσεις στις περιοχές των υγροτόπων.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, οι δράσεις που διοργανώνονται από το Μουσείο και το ΚΠΕΝ και απευθύνονται σε σχολεία από τη Λέσβο και όλη της Ελλάδα, σε Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και ξένες χώρες, στους κατοίκους της Λέσβου και σε οριθοπαρατηρητές. Αναφέρθηκαν επίσης οι προοπτικές ανάπτυξης του ορνιθοτουρισμού ως τουριστικού κλάδου στη Λέσβο, η οποία διαθέτει υγροτόπους διεθνούς σημασίας και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με το ιστορικό των δράσεων και τα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες του τουρισμού αναφορικά με τον ορνιθοτουρισμό και τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων.

 

To top