Τουρκική ακτοφυλακή για το ναυάγιο στη Λέσβο: «Πάντα βοηθάμε παράτυπους μετανάστες που κινδυνεύουν»

Τουρκική ακτοφυλακή για το ναυάγιο στη Λέσβο: «Πάντα βοηθάμε παράτυπους μετανάστες που κινδυνεύουν»

Σε ανακοίνωση για το τραγικό ναυάγιο με μετανάστες βορειοανατολικά της Λέσβου προέβη η τουρκική ακτοφυλακή, χαρακτηρίζοντας ανεδαφικά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και πως δεν πραγματοποιήθηκε καμία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την τουρκική πλευρά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής:

«Στις 28 Αυγούστου του 2023, υπήρξαν ειδήσεις και αναρτήσεις που δημοσιεύθηκαν από κάποια ελληνικά ΜΜΕ και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο “Η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε 23 παράτυπους μετανάστες κοντά στη Λέσβο, τέσσερις πρόσφυγες πέθαναν”, οι οποίες περιέχουν ανεδαφικούς ισχυρισμούς ότι “ένα περιστατικό που σχετίζεται με νεκρούς μετανάστες έλαβε χώρα σε τουρκικά χωρικά ύδατα βορειοανατολικά της Λέσβου” και πως “η Τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποίησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης”.

Παρατίθενται έγκυρες πληροφορίες για το εν λόγω περιστατικό: Στις 5.45 π.μ. της 28ης Αυγούστου του 2023, υπήρξε αναφορά για ομάδα παράτυπων μεταναστών σε λέμβο ανοιχτά της νήσου Maden στην περιοχή Balıkesir’s Ayvalık, και ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στάλθηκε άμεσα στην εν λόγω περιοχή.

Οταν το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί σε δύο πλαστικές βάρκες που ανήκαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής με αριθμό LS-080, δεν υπήρχαν μετανάστες στη θάλασσα και δεν πραγματοποιούνταν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από το προσωπικό της ελληνικής ακτοφυλακής εκείνη τη στιγμή.

Μετά από όσα δήλωσαν οι μετανάστες που διασώθηκαν από τους Έλληνες μετά το εν λόγω περιστατικό, έγινε αναφορά από τις ελληνικές αρχές το απόγευμα ότι ένα 7χρονο παιδί μεταναστών αγνοείτο, και 2 ακόμη σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής μετέβησαν στο σημείο, ξεκινώντας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για την περίπτωση που το αγνοούμενο παιδί βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Όπως φαίνεται από τις έγκυρες πληροφορίες που αφορούν το περιστατικό, μετά την αναφορά για αγνοούμενο μετανάστη, ξεκίνησαν αμέσως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από την τουρκική ακτοφυλακή.

Σε πολλά περιστατικά επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, η ευαισθησία και η ανθρωπιστική προσέγγιση της τουρκικής ακτοφυλακής με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, έχουν αποδειχθεί στη διεθνή κοινή γνώμη αμέτρητες φορές χωρίς περιθώριο άλλων ερμηνειών.

Η τουρκική ακτοφυλακή βοηθάει πάντα τους παράτυπους μετανάστες που κινδυνεύουν για να σώσει τις ζωές τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τη χρονική στιγμή.»

To top