Εκδήλωση – αφιέρωμα στους Μεγάλους Λέσβιους Λογοτέχνες Σαπφώ, Αργύρη Εφταλιώτη, Στράτη Μυριβήλη

Εκδήλωση – αφιέρωμα στους Μεγάλους Λέσβιους Λογοτέχνες Σαπφώ, Αργύρη Εφταλιώτη, Στράτη Μυριβήλη

Στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ «Ανθρώπων Τέχνη….. Ειρήνης Φάροι», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – αφιέρωμα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου-Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού με τίτλο «Αφιέρωμα στους Μεγάλους Λέσβιους Λογοτέχνες Σαπφώ, Αργύρη Εφταλιώτη, Στράτη Μυριβήλη», σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου στο Παλαιό Λουτρό Καλλονής, την Τετάρτη, 16 Αυγούστου στις 8 το βράδυ.

Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Οικονομικών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κα. Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία και συνεχάρη την Ε.Λ.Α. για το ζήλο και την αγάπη που υπέδειξε από την αρχή της ίδρυσής της στα γράμματα και τον πολιτισμό μας, ενώ υποσχέθηκε πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα είναι πάντα δίπλα της, αρωγός στην προσπάθειά της για την εξασφάλιση της επίτευξης των σκοπών της.

Ακολούθησε εγκάρδιος χαιρετισμός της εγγονής του μεγάλου Λέσβιου Λογοτέχνη Στράτη Μυριβήλη, κας Χριστίνας Αγγελοπούλου, θεματοφύλακα της πνευματικής κληρονομιάς του παππού της και ακούραστη εργάτρια της επανασύστασης του έργου του, που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση και επικρότησε με τη σειρά της όλους όσους εργάστηκαν για την άψογη πραγμάτωσή της.

Έπειτα, απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Ε.Λ.Α. κα Στέλλα Πετρίδου, η οποία, αφού ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παρευρισκόμενους της βραδιάς, συνέχισε την ομιλία της αναφερόμενη στις δράσεις και τους άμεσους σκοπούς της Ε.Λ.Α.

Προ της έναρξης των ομιλιών διαβάστηκε απόσπασμα ποιήματος της Σαπφούς από την κα. Βάσω Τζιαμπάση.

Την εκδήλωση ομόρφυνε με τραγούδια των τιμώμενων Λέσβιων Λογοτεχνών χορωδία παιδιών, ενώ χορευτές από την θεατρική ομάδα του ΕΘΟΚ συνόδευσαν με τη δική τους τέχνη, την τέχνη του χορού, ένα από τα τραγούδια αυτά.

Τη χορωδία των παιδιών αποτελούσαν οι: Μαρίνα Αναγνωστοπούλου, Αναστάσης Αφράτογλου, Ευαγγελία Ζουμπουρλή, Δέσποινα Ίντζε, Μαριάνθη Κουμαρά, Έλλη Μουστούκη, Μυρσίνη Μπάγκου, Ξένια Μπακαλίνη, Καλλιόπη Παπαγεωργίου, Σπύρος Τράικος και Έρρικα Τσιολακούδη.

Την ομάδα χορευτών αποτελούσαν οι: Χάρης Πελέκος και Δέσποινα Θεοδωρέλλη.

Ομιλήτριες της βραδιάς ήταν οι: Πέρθα Καλέμη (Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ε.Λ.Α.), Γεωργία Κοκκινογένη (Ταμίας της Ε.Λ.Α.), Μαριάνθη Καραφύλη (Τακτικό Μέλος της Ε.Λ.Α.) και Μαίρη Μαργαρίτη (Βοηθός Ταμία της Ε.Λ.Α.).

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Γενική Γραμματέας της Ε.Λ.Α. κα. Μαρία Βρανά-Παπάλα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες από την Αντιπρόεδρο της Ε.Λ.Α. κα. Γεωργία Ανδριώτου και με τις ακόλουθες τιμητικές απονομές:

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού για την πολύτιμη οικονομική και ηθική υποστήριξή της στο Σωματείο της Ε.Λ.Α. καθώς και για την άψογη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Προσωπικά στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Οικονομικών κα. Αναστασία Αντωνέλλη για την ενεργό κι ευγενή συνεισφορά τους στην Ε.Λ.Α. (την απονομή έκανε η Πρόεδρος της Ε.Λ.Α. κα. Στέλλα Πετρίδου).

Στην κα. Χριστίνα Αγγελοπούλου, που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση-αφιέρωμα της Ε.Λ.Α. (την απονομή έκανε το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Α. κ. Θανάσης Καλλονιάτης).

Ανταποδίδοντας η κα. Αναστασία Αντωνέλλη, εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, απένειμε τιμητικό δώρο στην κα. Χριστίνα Αγγελοπούλου, καθώς επίσης στην Πρόεδρο της Ε.Λ.Α. κα. Στέλλα Πετρίδου και σε όλες τις ομιλήτριες της εκδήλωσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα στους προσκεκλημένους, οι οποίοι παράλληλα ξεναγήθηκαν στον χώρο του μουσείου των Μικρασιατών, καθώς και στον πάγκο της εργογραφίας των μελών της Ε.Λ.Α.

Η Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού για την άψογη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης. Ευχαριστεί επίσης το Δήμο Δυτικής Λέσβου για την παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης, καθώς και την Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών κα. Μένη Ατσικμπάση και την Πρόεδρο του Συλλόγου Κυρίων και Δεσποινίδων Καλλονής «Η Ευποιία» κα. Ευαγγελία Σέρμπου για τη ζεστή τους φιλοξενία.

Ευχαριστεί την κα. Χριστίνα Αγγελοπούλου, που αποδέχτηκε την πρόσκληση της Ε.Λ.Α. και χαιρέτησε την εκδήλωσή της. Ευχαριστεί τις ομιλήτριες της εκδήλωσης, τα παιδιά της χορωδίας και τους χορευτές της χορευτικής ομάδας του ΕΘΟΚ για την όμορφη συμπόρευση. Ευχαριστεί τον κ. Πολυμιάδη Δημήτριο για την ηχητική κάλυψη και το φωτισμό του χώρου.

Τέλος, ευχαριστεί και όλα τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Λ.Α., τις τοπικές, θρησκευτικές, στρατιωτικές, πολιτικές και άλλες αρχές, που οι ίδιοι ή με εκπροσώπους τους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, καθώς και το κοινό που τη λάμπρυνε ακόμα περισσότερο με το χειροκρότημά του.

To top