Ανοίγει ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη του δικτύου τηλεθέρμανσης Πολιχνίτου

Ανοίγει ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη του δικτύου τηλεθέρμανσης Πολιχνίτου

Υπεγράφη η Προγραμματική σύμβαση που ανοίγει το δρόμο για το πεδίο της τηλεθέρμανσης, με επίκεντρο τον οικισμό του Πολιχνίτου, μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το ερευνητικό έργο «Ανάπτυξη Σχεδίου Οικονομικά και Κοινωνικά Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δικτύου Τηλεθέρμανσης Πολιχνίτου» και την εκπόνησή του αναλαμβάνει ως επιστημονικός υπεύθυνος, ο Καθηγητής Μιχάλης Γρ. Βραχόπουλος.

Στην υλοποίηση της πρωτοποριακής έρευνας από το Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχουν ακόμη οι επιστήμονες:

Μαρία Κ. Κούκου, Επίκουρη Καθηγήτρια «Βιομηχανικές Επαναστάσεις»

Ευάγγελος Συγγούνας, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Υποψήφιος Διδάκτωρ

Αυγουστίνος Φωτόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Ελευθέριος Κραββαρίτης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Αδάμ Ευαγ. Αδαμίδης, Γεωλόγος ΑΠΘ, MSc. Υποψήφιος Διδάκτωρ

Ιωάννης Κωνσταντάρας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕΙ ΣτΕΛ, MSc.

Φανή Λαρεύντη, Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕΙ Χαλκίδας, MSc.

Δήμητρα Πομώνη, Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕΙ Χαλκίδας, MSc. Υποψήφια Διδάκτωρ

Για το εν λόγω εφαρμοσμένο ερευνητικό έργο, κρίνεται σκόπιμη η ανάθεση ερευνών σε διεπιστημονική ομάδα εργασίας, προκειμένου η ανάλυση της κατανάλωσης και διαχείρισης ενέργειας να είναι πλήρης. Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τώρα έχει εκπονήσει Εφαρμοσμένα Ερευνητικά Προγράμματα σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και αποτελεσματικής διαχείρισής της σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η παραπάνω ερευνητική ομάδα, έχει λάβει μέρος σε συναφή έργα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, γεγονός που καθιστά την εμπειρία των μελών της, σημαντική. Επίσης η ερευνητική ομάδα έχει εκπονήσει πληθώρα αντίστοιχων ερευνών, έχει συσσωρευμένη, μοναδική, εξειδικευμένη και αποκλειστική τεχνογνωσία, η οποία εξελίσσεται συνεχώς και έχει τη δυνατότητα να την παραμετροποιήσει με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου και της περιοχής του Πολιχνίτου.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε σχετικά:

«Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά, έχοντας έτοιμη τη μελέτη τηλεθέρμανσης για όλον τον οικισμό του Πολιχνίτου και για τον κάμπο (θερμοκήπια). Παράλληλα μπορεί εύκολα πλέον να λειτουργήσει σύντομα και το “Θερμόπολις” που εξυπηρετεί τα Δημοτικά κτίρια, το Σχολείο και την Εκκλησία. Ήδη συντάσσεται το business plan και ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας και χρηματοδότησης του έργου. Είμαστε υπερήφανοι που προχωράμε σε μία τέτοια συνεργασία για έναν τέτοιο σκοπό και μάλιστα με Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

To top