ΕΛΜΕ Λέσβου: Συμμετέχει στην 24ωρη απεργία διεκδικώντας ασφαλή σχολικά κτήρια

ΕΛΜΕ Λέσβου: Συμμετέχει στην 24ωρη απεργία διεκδικώντας ασφαλή σχολικά κτήρια

Συμμετέχει η ΕΛΜΕ Λέσβου στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΔΟΕ – ΟΛΜΕ για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες. Παράλληλα η ΕΛΜΕ Λέσβου επισημαίνει τα κτηριακά ζητήματα που έχουν αρκετά σχολεία της Λέσβου, με αφορμή το τραγικό γεγονός του θανάτου μαθητή στις Σέρρες.

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

Κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν χάνουν τη ζωή τους, σε επικίνδυνα σχολικά κτίρια.
Η είδηση του τραγικού θανάτου του μαθητή μας σε σχολείο των Σερρών και του τραυματισμού άλλων δύο, μετά από έκρηξη του καυστήρα, μας έχει συγκλονίσει. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένας μαθητής να χάνει τη ζωή του μέσα στον χώρο του σχολείου, που θα έπρεπε κανονικά να είναι ένας χώρος ασφάλειας για όλους τους μαθητές.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου μαθητή, στους εκπαιδευτικούς του και συνολικά στη σχολική κοινότητα των Σερρών.
Η οργή και η αγανάκτησή μας ξεχειλίζει από το απαράδεκτο σκηνικό της μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε Δήμο, αρμόδια Υπουργεία και κυβέρνηση. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης» είναι κυνική. Αλήθεια, δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό, ο έλεγχος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας;

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα». Τα τελευταία χρόνια τα σωματεία των εκπαιδευτικών, Σύλλογοι και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, έχουν καταγγείλει δημόσια πολλά επικίνδυνα περιστατικά που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις, από σοβάδες που πέφτουν πάνω από τα κεφάλια μας και πλημμυρισμένα σχολεία, μέχρι πόρτες και παράθυρα που καταρρέουν, αίθουσες κλουβιά και ακατάλληλα προαύλια γεμάτα κινδύνους.
Η διαχρονική αδιαφορία και η κρατική αναλγησία, η πλήρης απαξίωση των σχολικών υποδομών, η υποστελέχωση ή η ανυπαρξία κρατικών δομών ελέγχου και συντήρησης, η κατάργηση του ΟΣΚ, οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία στο «έλεος» της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας κι ασφάλειας. Σχολεία απαρχαιωμένα, σημαντικές φθορές και κακοτεχνίες, σπάνιοι έλεγχοι για στατική επάρκεια. Μεγάλο ποσοστό των σχολικών μονάδων στεγάζονται σε προκάτ κατασκευές με συνθήκες καθημερινής διαβίωσης απαράδεκτες, στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα έχουν ξεπεράσει τη διάρκεια χρήσης που προβλέπεται από τις προδιαγραφές τους.
Ο σχεδιασμός για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ανύπαρκτος και μετά την κατάργηση του ΟΣΚ διενεργείται μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ που είναι υπερκοστολογημένες, ολοκληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα, με σοβαρούς κι αντιεκπαιδευτικούς περιορισμούς στη χρήση αυτών των κτηρίων. Κατά κανόνα στις σχολικές μονάδες δεν υπάρχει συστηματικός έλεγχος για την πυροπροστασία και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, δεν τηρείται τεχνικό δελτίο εργασιών συντήρησης από τους Δήμους. Διευθυντ(ρι)ες βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες/οι με τις καθυστερήσεις από την πλευρά των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων εργασιών δίνεται σε εργολάβους, γεγονός που οξύνει τα προβλήματα.

Η κατάσταση στη Λέσβο, με αφορμή την συζήτηση για το ακατάλληλο κτήριο που στεγάζεται προσωρινά το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.
Μετά από σειρά κινητοποιήσεων (πορεία στο κέντρο της πόλης, παράσταση διαμαρτυρίας στην υπεύθυνη υπηρεσία του δήμου Μυτιλήνης, στη ΔΔΕ Λέσβου, στην ΠΔΒΑ) δήμος και διοίκηση συναντήθηκαν με την ΕΛΜΕ Λέσβου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΜΣΜ και τη διευθύντρια του σχολείου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τέθηκε το συνολικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα με το στεγαστικό.
Ειδικά για το Μουσικό Σχολείο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης δεσμεύτηκαν για την αγορά οικοπέδου στη Μόρια, όπου πρόκειται να χτιστεί σχολικό συγκρότημα για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ), για το Μουσικό σχολείο και φοιτητικές εστίες. Επειδή και στο παρελθόν έχουν υπάρξει δεσμεύσεις-και δη προεκλογικές- για το χτίσιμο σχολείων χωρίς ποτέ να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, είναι λογικό να υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για το αν αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ως ΕΛΜΕ ζητήσαμε να διερευνηθεί άμεσα η ύπαρξη κατάλληλων χώρων ώστε να χρησιμοποιηθούν για την στέγαση σχολικών μονάδων που παρουσιάζουν εκτεταμένα προβλήματα καθώς και την αξιοποίηση χώρων που έχουν αγοραστεί ήδη από τον Δήμο προκειμένου να αξιοποιηθούν για χρήσεις εκπαίδευσης.
Δυστυχώς ως ΕΛΜΕ έχουμε να τονίσουμε ότι παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα ασφάλειας στις σχολικές μονάδες του νησιού. Από την συζήτηση προέκυψε ότι δεν είναι το μοναδικό σχολείο, του οποίου η ακαταλληλότητα του κτηρίου εγκυμονεί ανά πάσα στιγμή κίνδυνους για την ασφάλεια των μαθητών, εκπαιδευτικών και υπολοίπων εργαζομένων, καθώς αναφέρθηκαν και άλλα περιστατικά σε σχολεία όπου είχαμε πτώση σοβάδων και πάλι από καθαρή τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός. Τέτοια γεγονότα τονίστηκε από την ΕΛΜΕ ότι δεν μπορεί να θεωρούνται «φυσιολογικά», ότι οι σχολικές μονάδες θα πρέπει περιοδικά (τους μήνες του καλοκαιριού, όταν σταματούν τα μαθήματα) να ελέγχονται προληπτικά ενδελεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και όχι να έπεται των διαφόρων συμβάντων, ο έλεγχος και αποκατάσταση, ελπίζοντας να μην συμβεί κάποια τραγωδία και φυσικά όλα τα σχολεία να στεγάζονται σε ασφαλή, σύγχρονα κτήρια. Αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη έγνοια και φροντίδα της Πολιτείας για τους μαθητές μας, τα παιδιά μας, τις νέες γενιές. Δεν μπορεί πάνω από τις ζωές των παιδιών μας να μπαίνει το δημοσιονομικό κόστος. Η πολιτική επιλογή υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης είναι ολοφάνερη.

• Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, πανελλαδικό πρόγραμμα ανέγερσης σχολικής στέγης με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής.
• Τιμούμε τη μνήμη του μαθητή μας και απαιτούμε ασφαλή σχολικά κτήρια για όλες/ους. Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για τη Δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση που αξίζει στα παιδιά μας.
• Ειδικά για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, το ΔΣ της ΕΛΜΕ δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών που διεκδικούν ασφαλείς και σύγχρονες σχολικές υποδομές διότι θεωρεί ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος και πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους. Η μετεγκατάσταση σε σχολικό κτήριο πρέπει να γίνει άμεσα και η οικοδόμηση του συγκροτήματος πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεσμευτικό για οποιαδήποτε δημοτική αρχή κι όχι μόνο για την τωρινή.

Την Πέμπτη 15 του Δεκέμβρη κλείνουμε τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα!!
Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ΔΟΕ – ΟΛΜΕ διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

To top