Έκθεση Λεσβιακών Εφημερίδων του 20ου Αιώνα στο Τσαρσί Χαμάμ

Έκθεση Λεσβιακών Εφημερίδων του 20ου Αιώνα στο Τσαρσί Χαμάμ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με τον φιλόλογο, συγγραφέα και συλλέκτη Παναγιώτη Σκορδά παρουσιάζουν στο Οθωμανικό Λουτρό μια μεγάλη έκθεση Λεσβιακών εφημερίδων που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν τον 20ό αιώνα, από την Παρασκευή 26 Απριλίου έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου, 9:00-14:30 (εκτός Τρίτης).

Εφημερίδες εμβληματικές και θρυλικές που σημάδεψαν τα γράμματα και την ιστορία του νησιού και όλης της Ελλάδας. Εφημερίδες στις οποίες δημοσιεύτηκαν κορυφαία λογοτεχνικά έργα όπως «Η Ζωή εν Τάφω» του Στράτη Μυριβήλη, εφημερίδες που φιλοξένησαν τα άρθρα, τα χρονογραφήματα, τα διηγήματα κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων όπως ο Στρατής Παπανικόλας, ο Στρατής Αναστασέλλης, ο Φοίβος Ανατολέας, ο Θείελπης Λεφκίας, ο Ντόρης Ντορής, ο Αντώνης Πρωτοπάτσης, ο Μίλτης Παρασκευαΐδης, ο Άγγελος Σημηριώτης και πολλοί άλλοι. Εφημερίδες που συνδέθηκαν στενά με το πνευματικό κίνημα της «Λεσβιακής Άνοιξης» αλλά και με την πολιτική, κοινωνική, οικονομική ζωή της Λέσβου του 20ού αιώνα.

Παρουσιάζονται περίπου εκατό φύλλα: Μυτιληνιός, Καμπάνα, Τρίβολος, Βούρδουλας, Ελεύθερος Λόγος, Δημοκράτης, Αλύγιστος, Προοδευτική Λέσβος, Προσφυγικός Κόσμος, Λαϊκή, Στέμμα, Αγιάσος, Αχρίς και πολλές άλλες.

Συντελεστές της έκθεσης:

Όλες οι εφημερίδες προέρχονται από το αρχείο του Παναγιώτη Σκορδά. (Ο Παναγιώτης Σκορδάς αφιερώνει την έκθεση στη μνήμη του Αντώνη Πλάτωνα και του Κώστα Μίσσιου, επίμονων ερευνητών και συγγραφέων της Λεσβιακής Δημοσιογραφίας).

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η Μαίρη Κοκκινοφόρου και η Ελένη Μακρέλλη, Γραφίστριες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

 

To top