Εκκίνηση για τον ποδηλατικό τουρισμό με το γκρουπ Ayvelo – Ayvalık Bisikletlileri από Τουρκία

Εκκίνηση για τον ποδηλατικό τουρισμό με το γκρουπ Ayvelo – Ayvalık Bisikletlileri από Τουρκία

Τη Λέσβο επισκέφτηκε παρέα τουριστών με τα ποδήλατά τους, από το Αϊβαλί την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας εκκίνηση στον Ποδηλατικό Τουρισμό του 2024 και μάλιστα χειμερινό. Το γκρουπ περιλάμβανε 8 ποδηλάτες που στόχο και επόμενο προορισμό έχουν 6 ακόμα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 8 νέοι πρεσβευτές της Λεσβιακής Ελληνικής ομορφιάς και των εικόνων, που θα ταξιδέψουν πίσω στην πατρίδα τoυς και θα αποτελέσουν νέο πόλο έλξης για το νησί.

Οι ποδηλατικές εξορμήσεις (όσο το Lesvos MTB τουλάχιστον γνωρίζει), ξεκίνησαν πριν 12 χρόνια από την ομάδα Ikiteker Bikegrup https://www.facebook.com/ikiteker.bikegrup από την Κωνσταντινούπολη και αρχηγό τότε, τον Σολμάζ Σαφάκ.

Από τότε πολλοί ήταν αυτοί που διέσχισαν το Αιγαίο για να ποδηλατίσουν στο νησί μας. Άλλες φορές άγνωστοι, άλλες φορές με συστάσεις από τους “προηγούμενους”. Κάθε χρόνο συναντάμε αναρίθμητα γκρουπ ανθρώπων με ποδήλατα που αρχικά έρχονταν από Κωνσταντινούπολη, μετά και από Αϊβαλί και τώρα τελευταία και από Σμύρνη.

Στα απέναντι παράλια της Τουρκίας, στο Αϊβαλί μια πόλη των 70.000 κατοίκων, η ποδηλασία είναι πολύ ανεπτυγμένη και το πιο γνωστό στην Ελλάδα ποδηλατικό γκρουπ είναι το Ayvelo – Ayvalık Bisikletlileri https://www.facebook.com/groups/255857554558039. Δεύτερη μεγάλη κοιτίδα ανθρώπων που επισκέπτονται το νησί για ποδηλασία είναι η Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την κουλτούρα της ποδηλασίας σε όλες τις εκδοχές της. Εκεί το μεγαλύτερο ποδηλατικό γκρουπ με επαφές με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου για πάνω από 12 χρόνια είναι το Ikiteker Bikegrup https://www.facebook.com/ikiteker.bikegrup. Τέλος η 3η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας η Σμύρνη, είναι κι αυτή αρκετά κοντά μας με πολλά ποδηλατικά γκρουπ που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια με πιο γνωστό το MUGLA MTB https://www.facebook.com/muglamtb σε μια πόλη 4,7 εκατομμυρίων που αγαπά κι αγκαλιάζει κάθε μέρα το ποδήλατο όλο και περισσότερο. Φυσικά δεν ξεχνάμε το Μπαλίκεσίρ σαν πόλη που προέρχονται πολλοί αθλητές ποδηλασίας, ούτε και το NDuro-TR https://www.facebook.com/NduroTR που μας συνοδεύει σε όλες τις αγωνιστικές Enduro MTB δραστηριότητες και συμμετοχές μας, στο ανατολικό Αιγαίο.

Φέτος η χρονιά ξεκινά με χειμερινές διακοπές από το γκρουπ Ayvelo – Ayvalık Bisikletlileri. Ο Μουράτ, ο Χαλούκ και η παρέα τους, όλοι με ποδήλατα πόλης, trekking, σπαστά, ηλεκτρικά… αποτελούμενη από 5 γυναίκες και 3 άνδρες, φόρτωσαν τα ποδήλατα στο Φέρρυ μπόουτ από Αϊβαλί και έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Σε επαφές που είχαν με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, ενημερώθηκαν για τις προτεινόμενες διαδρομές, τους χρόνους, τις ανηφόρες, την κίνηση… (στοιχεία σημαντικά για τον οδηγό ποδηλάτου στο δρόμο) και ξεκίνησαν τις εξορμήσεις τους στη Λεσβιακή φύση. Επισκέφτηκαν μικρά γραφικά χωριά, σταμάτησαν σε παραδοσιακά καφενεδάκια, ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο από πολλά χωριά του νησιού, φωτογραφήθηκαν σε σημεία με ομορφιές της Λέσβου, έφαγαν σε μικρά τοπικά εστιατόρια, μαγεύτηκαν από τις τοποθεσίες που βρήκαν στο δρόμο τους, και με τις αποσκευές γεμάτες όμορφες αναμνήσεις και σχέδια για το που θα πάνε την επόμενη φορά, επέστρεψαν το Σάββατο στο Αϊβαλί.

Στην ερώτηση ποιο θα είναι το επόμενο νησί μετά τη Λέσβο που προγραμματίζουν την εκδρομή τους, είπαν “και πάλι η Λέσβος”. Είναι τόσα πολλά τα πανέμορφα μέρη του νησιού που θέλει κάθε τουρίστας να επισκεφτεί, και τόσο μεγάλη η Λέσβος, που όταν τα κάνεις και με ποδήλατο τα απολαμβάνεις μεν περισσότερο, αλλά με μικρότερη ταχύτητα βλέπεις λιγότερα. Οπότε μένει πάντα η αίσθηση του ανεκπλήρωτου και της επιθυμίας για μια δεύτερη ίσως και τρίτη…κλπ φορά. Πάντως σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλές επισκέψεις στη Λέσβο που είναι ο πιο κοντινός, ο πιο “εύκολος” προορισμός, ο προορισμός που υπάρχει ανεπτυγμένη η ποδηλασία και οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλύτερα από τους ντόπιους. Υπάρχουν οι υποδομές (ένας δυνατός σύλλογος, ενημερωμένος με θέληση να προσφέρει και σε συνδυασμό με το τουριστικό τμήμα της οργάνωσης να προσφέρει απλόχερα πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τον τουρίστα με ποδήλατο, όπως αξιοθέατα, ανηφόρες, τουριστικούς προορισμούς, κατεύθυνση αέρα, αποφυγή ενός επικίνδυνου δρόμου με πολύ κίνηση (αυτοκίνητα με ΠΟΛΥ μεγάλες ταχύτητες) θέματα που μόνο η αγάπη μας για τον τουρισμό του νησιού και το ποδήλατο μαζί (“παντρεμένα”) μπορούν να απογειώσουν την παροχή υπηρεσιών στον τουρίστα με ποδήλατο.

Το Σάββατο που μας πέρασε, την τελευταία ημέρα της εκδρομής τους, το γκρουπ των 8, επέλεξε να νοικιάσει μίνι βαν για μια τελευταία μετακίνηση λίγο πιο μακριά από το εύρος των μονοήμερων ποδηλατικών τους εξορμήσεων.

O Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου σε επαφές και με το Δήμο Μυτιλήνης ετοιμάζει τις προδιαγραφές όπως και τι ακριβώς χρειάζεται για να εντάξουμε την πόλη μας στον κατάλογο των Bike Friendly προορισμών. Παρέχει την ενημέρωση σε τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού για το πως θα γίνουν Bike Friendly προορισμοί αλλά και ολοκληρώνει τη σειρά εργασιών που θα μας εντάξει ποδηλατικά στο Euro Velo. Να μπούμε δηλαδή ποδηλατικά στο χάρτη Ποδηλατικών διαδρομών με αποδέκτες κάθε ποδηλατικό τουρίστα που σκέφτεται να επισκεφθεί την Ελλάδα και γιατί όχι μέσω της Λέσβου να περάσει στα απέναντι παράλια, ή και αντίστροφα.

 

To top