Στους 5888 ο πληθυσμός του ΚΥΤ Καρά Τεπέ – Αμείωτες οι ροές

Στους 5888 ο πληθυσμός του ΚΥΤ Καρά Τεπέ – Αμείωτες οι ροές

Αυξάνεται σταθερά ο πληθυσμός στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ καθώς οι ροές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση  προς τη Λέσβο. Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός την Τρίτη ήταν 5888 άτομα. Τη Δευτέρα έφθασαν στη Λέσβο 288 μετανάστες και την Τρίτη 57.  Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί μια μεγάλη μετακίνηση 400 ατόμων για την ηπειρωτική χώρα ενώ οι προσπάθειες απεγκλωβισμού θα συνεχισθούν.

Σε ρεπορτάζ του το «Βήμα» αναφέρει ότι λόγω των αυξημένων ροών, οι δομές σε όλη τη χώρα ασφυκτιούν ενώ ειδικότερα για τη Λέσβο και τον Καρά Τεπέ αναφέρει ότι με βάση μαρτυρίες  στελεχών  της δομής, αν συνεχισθούν οι ροές , η κατάσταση σύντομα δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

«Δύσκολη κατάσταση»

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά το μεταναστευτικό ζήτημα, η αύξηση του αριθμού των διαμενόντων θα αποτελέσει το αμέσως επόμενο διάστημα «ωρολογιακή βόμβα».

Δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση ανώτατα στελέχη της προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ. Η ονομαστική χωρητικότητα του κέντρου, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, είναι 3.695 άτομα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Καρά Τεπέ περίπου 5.600 υπήκοοι τρίτων χωρών, «ωστόσο είναι όλοι στεγασμένοι. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Αντί, λοιπόν, να αναλογούν 4 τ.μ. ανά άτομο, με τις παρούσες αριθμητικές συνθήκες είναι 3 τ.μ. Και όσο ο αριθμός θα αυξάνεται τόσο θα έχουμε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση να διαχειριστούμε» σημειώνουν στο Βήμα.

Σήμερα, στην προσωρινή δομή της Λέσβου η πλειονότητα όσων φθάνουν είναι από το Αφγανιστάν και λιγότεροι από τη Συρία, όταν το προηγούμενο διάστημα οι υπήκοοι από αφρικανικές χώρες ήταν οι περισσότεροι.

Στα τέλη του 2022, το αργότερο στις αρχές του 2023 ήταν προγραμματισμένη, βάσει ανακοινώσεων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας κλειστής δομής στην Πλάτη – Βάστρια της Λέσβου.

Έναν χρόνο μετά και η δομή δεν έχει ακόμη ανοίξει τις πόρτες της για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έχοντας περάσει, βέβαια, από 40 κύματα. Τον περασμένο Αύγουστο, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αποφασίζοντας να ακυρώσει την αδειοδότηση λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης. Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε και την έγκριση της επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή.

Τα έργα, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζονται και το νέο ΚΥΤ κατασκευάζεται στο κέντρο του νησιού, σε σημείο όπου ήταν προηγουμένως, όπως υποστηρίζεται, βοσκότοποι. Γύρω από τη δομή, ωστόσο, υπάρχει μεγάλο πευκοδάσος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση υπάρχει κόλλημα στην αδειοδότηση του δρόμου με περιβαλλοντικούς όρους ενώ ήδη έχει βγει η δαπάνη για την ηλεκτροδότηση της νέας δομής, ωστόσο ακόμη δεν έχουν μπει οι κολόνες.

«Αρχές της άνοιξης η Βάστρια»

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης ανακοίνωσε προ μηνών πως η νέα δομή θα λειτουργήσει στις αρχές της άνοιξης.

«Η κατασκευή της νέας Δομής στη Βάστρια θα προχωρήσει κανονικά. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη εξασφαλίσει ότι η νέα δομή θα πληροί όλους τους απαιτούμενους από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές. Στόχος μας είναι μια σύγχρονη, ασφαλής και λειτουργική νέα δομή, που θα εκσυγχρονίσει τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος πρώτης υποδοχής» ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφαση του ΣτΕ.

To top