Σύστημα Τηλεϊατρικής για το Βόρειο Αιγαίο από την Περιφέρεια

Σύστημα Τηλεϊατρικής για το Βόρειο Αιγαίο από την Περιφέρεια

Σύστημα Τηλεϊατρικής για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ενέταξε στο σχεδιασμό της για το νέο ΕΣΠΑ, η Περιφερειακή Αρχή, με στόχο την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης για όλους στην υγειονομική περίθαλψη.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, κι εκ νέου υποψήφιος επικεφαλής του Συνδυασμού «ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» Κώστας Μουτζούρης:

«Μελετήσαμε και έχουμε προβλέψει στο ΠΕΠ 2021-2027, τη χρηματοδότηση και υλοποίησης μιας Πλατφόρμας Τηλεϊατρικής. Στόχος είναι μέσω αυτής να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων υγείας και στον πιο απομακρυσμένο οικισμό.»

Να σημειωθεί ότι δύο υποψήφιοι του συνδυασμού, ο Στρατής Ζαφείρης Χημικός Μηχανικός και ο Μιχάλης Ρούσσης Γιατρός, ασχολήθηκαν με την εξειδίκευση του όλου σχεδιασμού και γι αυτό σας παραθέτουμε προς ενημέρωση και σχετικό άρθρο, όπου συνοπτικά παρουσιάζεται η πρότασή μας.

Τηλεϊατρική στη Λέσβο

Έχει σχεδιαστεί και θα χρηματοδοτηθεί απ’ την Περιφέρεια

των ΣΤΡΑΤΗ ΖΑΦΕΙΡΗ – ΜΙΧΑΛΗ ΡΟΥΣΣΗ

Κύριο χαρακτηριστικό της πληθυσμιακής διάρθρωσης του νησιού μας, είναι – εξαιρουμένου του μεγάλου αστικού κέντρου της Μυτιλήνης – τα μικρά και απομακρυσμένα χωριά, με την πλειοψηφία των κατοίκων τους μάλιστα, να βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία. Όμως, οι ιδιαίτερα μακρινής απόστασης μετακινήσεις, δυσκολεύουν σημαντικά την τακτική ιατρική παρακολούθηση και την παροχή των απαραίτητων ιατρικών υπηρεσιών, σε όσους, ως επί το πλείστον τις χρειάζονται περισσότερο, δηλαδή τους ηλικιωμένους, πολλοί εκ των οποίων, έχουν και χρόνια νοσήματα.

Η υπαρκτή ανάγκη να υπάρχει άμεση παρέμβαση, ανά πάσα στιγμή, σ’ όλη την επικράτεια της Λέσβου, για κάθε έκτακτο συμβάν που αφορά πάσχοντες, επέβαλε τη λήψη μιας καθολικής δράσης, διαρκούς παρακολούθησης της κατάστασης της υγείας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τη διοίκηση του Κώστα Μουτζούρη έχει ήδη μελετήσει, σχεδιάσει και εξασφαλίσει χρηματοδότηση, για την υλοποίηση ενός συστήματος Τηλεϊατρικής, σε συνεργασία της με το Υπουργείο Υγείας. Το όλο πρόγραμμα, που αφορά σ’ όλα τα νησιά, καταρχάς

θα ξεκινήσει και θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Λέσβο, ενώ θα απευθύνεται σε ευάλωτα από άποψης υγείας άτομα, απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, για την Τηλεϊατρική, θα απαιτηθεί η εμπλοκή των υπαρχουσών δομών δημόσιας υγείας (ΔΥΠΕ, Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία), αλλά και της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, των δύο Δήμων, που θα συμμετάσχουν μέσω και των Προγραμμάτων ’’Βοήθεια στο Σπίτι’’. Προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η πλατφόρμα Τηλεϊατρικής και να ’’τρέξει’’, είναι το νησί, απ’ άκρη σ’ άκρη, να διαθέτει υψηλών ταχυτήτων διαδικτυακή υποδομή –κι υπάρχει πρόβλεψη και για αυτό-, ώστε να ανταποκρίνεται τεχνολογικά, στις βασικές απαιτήσεις του ψηφιακού εγχειρήματος.

Η δημιουργία μιας πλατφόρμας τηλεϊατρικής θα αποτελέσει επανάσταση στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο. Συνίσταται δε, στην καταγραφή και παρακολούθηση, όσων δύναται να χρειαστούν, λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ή για συγκεκριμένες παθήσεις, ιατρική βοήθεια. Σχηματικά αναφέρουμε, περιγράφοντας συνοπτικά το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, τα άτομα υπό παρακολούθηση, θα φορούν ψηφιακό βραχιόλι, μέσω του οποίου μια σειρά από ζωτικές ενδείξεις που τα αφορούν, θα φτάνουν στο ιατρικό κέντρο ελέγχου που υπάγονται, αλλά παράλληλα και σε συγγενικό – προσφιλές τους πρόσωπο, το οποίο θα έχουν υποδείξει ότι πρέπει να ενημερωθεί. Οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει στην κανονικότητα των στοιχείων τους, θα συνεπάγεται κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η πλατφόρμα τηλεϊατρικής θα παρέχει ένα εύχρηστο και ευέλικτο διαδικτυακό περιβάλλον, το οποίο θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των γιατρών και των ασθενών, ενώ θα εγγυάται την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των δεδομένων τους. Το σύστημα θα επιτρέπει στους γιατρούς να πραγματοποιούν εξ αποστάσεως διαγνώσεις, να παρακολουθούν την πρόοδο των ασθενών τους και να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εμπιστευτικότητα των ιατρικών πληροφοριών. Η ίδια πλατφόρμα θα βασίζεται αφ’ ενός στο Σύστημα Επικοινωνίας που θα παρέχει τη σύνδεση ασθενών και επαγγελματιών υγείας, και αφ’ ετέρου στο Σύστημα Διαχείρισης Ασθενών που θα λειτουργεί ως βάση δεδομένων για ό,τι αφορά τον κάθε ασθενή (ιστορικό, σημειώσεις γιατρών, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων κλπ.).

Η Τηλεϊατρική, για την οποία στο παρελθόν έχουν γίνει τοπικά, αποτυχημένες (και εκ προοιμίου καταδικασμένες λόγω ιδιοτέλειας) προσπάθειες να εφαρμοστεί, είναι πλέον, ένας απ’ τους βασικότερους κρίκους στην αλυσίδα παροχής υπηρεσιών υγείας, που απουσιάζει απ’ τη Λέσβο. Απουσία που μεγεθύνεται απ’ το γεγονός ότι το νησί μας έχει πολλά μικρά χωριά γηρασμένου πληθυσμού, ο οποίος επιβάλλεται να τύχει ειδικής μέριμνας και φροντίδας για την υγεία του. Ό,τι δηλαδή μπορεί να προσφέρει η Τηλεϊατρική.

To top