Λήμνος: Εορτασμός της «Μνήμης του Μικρασιάτη Πρόσφυγα»

Λήμνος: Εορτασμός της «Μνήμης του Μικρασιάτη Πρόσφυγα»

Τη “Μνήμη του Μικρασιάτη Πρόσφυγα” τίμησαν και φέτος, την Κυριακή 6 Αυγούστου, οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, απόγονοι των Ρεΐζντεριανων από την περιοχή της Ερυθραίας της Μικρασίας.

Μέσα από την εκδήλωση που οργάνωσε ο ΜΕΣ “Άγιος Δημήτριος”, κάτοικοι και επισκέπτες της Λήμνου, αρχικά παρευρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου τελέσθηκε η Μεγάλη Παράκληση της Παναγίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεου. Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία προς την πλατεία του “Μικρασιάτη Πρόσφυγα” με τη συμμετοχή αγήματος της 88ης Στρατιωτικής Διοίκησης Λήμνου.

Επιμνημόσυνη Δέηση πραγματοποιήθηκε στην προτομή του Μικρασιάτη Πρόσφυγα όπου και κατέθεσαν στεφάνια, ο Έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Άγγελος Βλάττας – Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Ταξίαρχος της 88ΣΔΙ κ. Ιωάννης Κορρές, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου κ. Ιωάννης Καραμπουρνιώτης, εκπρόσωποι του ΜΕΣ “Άγιος Δημήτριος” και η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου κ. Θελίνα Φιλίππου.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Μαρινάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τρόπο, προκειμένου οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους, το Ρεΐζντερε.

Στη συνέχεια, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο δημοτικό πάρκο του χωριού, που πέρα από τους προαναφερόμενους επίσημους καλεσμένους, παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Ποντίκας, ο πρόεδρος του ΟΕΠΑ κ. Μαρινάκης, ο επικεφαλής της ΛΑΣ και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Μαδυτινός, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου κ. Φαρμάκη, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λήμνου κ. Μπιμπούδης, η Πρόεδρος του Παλλημνιακού Ταμείου κ. Σακαρίκου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Σακαρίκος.

Ο κόσμος κατάφερε να γεμίσει τις θέσεις από το υπαίθριο θεατράκι, περιμένοντας να απολαύσει τη μουσικοχορευτική παράσταση με χορούς της Μικρασίας, από χορευτικά τμήματα του Λυκείου των Ελληνίδων και του ΜΕΣ “Άγιος Δημήτριος” καθώς επίσης και το θεατρικό δρώμενο δια χειρός, Μαρίας Κωστάκη.

Οι χοροδιδάσκαλοι των δυο συλλόγων, Βασίλης Μαγνήσαλης και Νάσος Χαλκάς ενημέρωσαν το κοινό για το τι θα παρακολουθήσουν και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους χορευτές του ΛτΕ Λήμνου, οι οποίοι έδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό στα τεχνικά προβλήματα που παρουσιαστήκαν κατά τη διάρκεια της εμφάνισης τους, κάνοντας τον κόσμο να τους καταχειροκροτήσει.

Η εκδήλωση έκλεισε με το θεατρικό δρώμενο “Το Προξενιό”, προπομπό του “Ρεϊζντεριανού Γάμου” που ο ΜΕΣ “Άγιος Δημήτριος” ετοιμάζει για την εκδήλωση “Μνήμης” τον Αύγουστο του 2024.

Η Νίκη Πατρώνια, ως γιαγιά, η Κλεοπάτρα Καλογιάννη ως μάνα, η Ευανθία Καράμαλη ως κουμπάρα – νονά, η Ελευθερία Εγγλέζου ως κόρη, ο Χρήστος Λουλάκης ως μπαμπάς, ο Γιώργος Λουλάκης ως ερωτευμένος νέος αλλά και οι Γιώργος Ανδριωτάκης και Νίκος Παλαιολογούδιας ως φίλοι του νέου, κατάφεραν να αποδώσουν εξαιρετικά το κείμενο, μεταφέροντας το κοινό στο Ρεΐζντερε του 1910. Ήθη, έθιμα, παράδοση, ντοπιολαλιά, παρουσιάστηκαν εξαιρετικά μέσα από το κείμενο της κ. Κωστάκη και αποδόθηκαν μέσα από την ερμηνεία των μελών του ΜΕΣ “Άγιος Δημήτριος” κάνοντας το κοινό να νοσταλγεί, άλλοτε χαμογελώντας και άλλοτε δακρύζοντας, αφού όλο το σκηνικό έφερνε μνήμες αγαπημένων προσώπων.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Αυγούστου στη “Γιορτή του Κρασιού” στις 21:00 στο δημοτικό πάρκο.

To top