Eρώτηση Κομνηνάκα για την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου

Eρώτηση Κομνηνάκα για την  αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα,  Μανωλάκου Διαμάντω και  Συντυχάκης Μανώλης, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αιτούμενοι την άμεση και ολική αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου.

Η ερώτηση έχει ως εξής

Η αμπελοκαλλιέργεια συνιστά έναν από τους κύριους τομείς της αγροτικής παραγωγής της Λήμνου, που ήδη πλήττεται από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, με τις αυξημένες τιμές στα λιπάσματα και στα καλλιεργητικά εφόδια αλλά και από τις αθρόες, ελέω Ε.Ε., εισαγωγές κρασιού από το εξωτερικό.
Σε αυτά ήρθαν φέτος να προστεθούν και οι αρνητικές συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου – Η Ένωση, οι αμπελοκαλλιεργητές του νησιού θα έχουν μεγάλη μείωση στην παραγωγή τους για τη φετινή χρονιά λόγω της χαλαζόπτωσης της άνοιξης και του καύσωνα του Ιουλίου. Σημειώνεται ότι κατά τα χρονικά διαστήματα 12/7 – 15/7 και 19/7 – 26/7 επικράτησαν ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν και τους 40 °C σε ορισμένες περιοχές του νησιού με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο αν τα σταφύλια θα μπορέσουν να ωριμάσουν και να αξιοποιηθούν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν πλήρως από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί σταφυλιών της Λήμνου για τις ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους.

 

To top