Ευρωπαϊκή υπηρεσία πρόγνωσης καιρού: «Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πιο μεγάλους καύσωνες»

Ευρωπαϊκή υπηρεσία πρόγνωσης καιρού: «Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πιο μεγάλους καύσωνες»

Καθόλη την διάρκεια του Ιουλίου οι καύσωνες ήταν έντονοι και μεγάλης διάρκειας σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη. Ενώ την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία πρόγνωσης καιρού προειδοποίησε ότι η ήπειρος θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιο έντονους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι θερμοκρασίες-ρεκόρ είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με το αναδυόμενο Ελ Νίνιο, ένα κυκλικό καιρικό πρότυπο στον Ειρηνικό που προκαλεί θερμότερες θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον δρα Ρόμπερτ Ρόουντ, ο οποίος προέβλεψε ότι τα ρεκόρ μπορεί να καταρριφθούν και πάλι τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να αποδώσουν τα αποτελέσματα του Ελ Νίνιο. «Το Ελ Νίνιο βρίσκεται ακόμη στα στάδια ανάπτυξής του και τυπικά κορυφώνεται τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Επομένως είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα ακραία φαινόμενα και περισσότερη ζέστη σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Δρ Melissa Lazenby, ανώτερη λέκτορας στην κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο του Sussex. «Αυτό το σημερινό Ελ Νίνιο φαίνεται να κορυφώνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο γύρω στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».

«Αναμένουμε ότι οι καύσωνες, όπως αυτοί που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι ή αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνουν πιο έντονοι και θα διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service. Πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας των 48,8 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί στη Σικελία πριν από δύο χρόνια είχε καταρριφθεί αυτή την εβδομάδα.

To top