Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στο Σίγρι

Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στο Σίγρι

Το Xeno είναι ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης σε απρόσμενο τόπο με απρόσμενα μέσα. Προτίθεται μέσα από το διάλογο της κοινότητας με τα έργα να τονίσει τόσο τη διαθεματικότητα όσο και τη διαλεκτική της σύγχρονης τέχνης. Θα το κάνει επιμένοντας στο παράξενο, πιστεύοντας στη συζήτηση και στην σύγκρουση της τέχνης με την πραγματικότητα, με τη διάθεση επινόησης νέων ανοίκειων συναντήσεων.

Το Xeno πέραν του περιεχομένου του εξερευνά μια νέα κινητικότητα στην επαρχία. Στοχεύει να αναδείξει το πλούσιο πολιτισμικό κεφάλαιο του Σιγρίου μέσα από την προβολή τόσο της τεράστιας λαογραφικής, πολιτισμικής, γεωλογικής κληρονομιάς του όσο και της σχέσης του με το σύγχρονο.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με τα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη 9 Αυγούστου και μέσα στις επόμενες μέρες ξεδιπλώνονται μια σειρά από δράσεις σε σημαντικά τοπόσημα του χωριού. Στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ, τα άτομα της κοινότητας θα έρθουν σε επαφή με τις εφαρμογές της σύγχρονης τέχνης· απλωμένα σε όλο το χωριό πάλλονται ανοιχτές στο δημόσιο performances, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες και συναυλίες καθώς και ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Το Xeno οδηγείται στην αρχιτεκτονική ενός υβριδικού οικοσυστήματος μεταξύ νέων τεχνολογιών, καλλιτεχνικών εκτονώσεων και ενός αρχείου τεράστιας γεωλογικής κληρονομιάς που συντηρείται στον τόπο. Το επιμελητικό σημείωμα προτείνει σε καλλιτέχνες και ομιλητές να διαπραγματευτούν την υλικότητα του απολιθώματος στο τοπίο, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ανθεκτικότητας στο περιβάλλον που τους τη συστήνει με τόσο εξαιρετικούς όρους.
Καλούμε επισκέπτες να φιλοξενηθούν και να αλληλεπιδράσουν σε μια συνθήκη που γεφυρώνει ένα μικρό χωριό της περιφέρειας με το διεθνές. Η τοπική κοινωνία υποστηρίζεται από την ίδια την διοργάνωση, φορτίζεται με ένα θετικό πρόσημο ελπίδας και ζωντάνιας ενώ ταυτόχρονα η επισκεψιμότητα ενδυναμώνεται και γίνεται περισσότερο ελκυστική σε ένα ευρύτερο κοινό.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Μυρσίνη Αρτακιανού, Σοφία Ανδρόνικος, Κυριακή Γονή, Κωνστάντζα Καψάλη, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Νίκη-Δανάη Χανιά, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Κωνσταντίνος Λιανός, Σοφία Ντώνα,
Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Δημήτρης Ταμπάκης, Tomas Watson
Moυσικοί – Sophie Lies, SWIM, DJ NOT I, Ayshel, Andreas Palmer, K.atou
Εκπαιδευτικά προγράμματα – Kωνσταντίνα Παπαιωανίδου
Εκδόσεις – Αλεξάνδρεια, Τοποβόρος, Κοινοί τόποι, Yusra

Περισσότερα για το Xeno Festival
Το Xeno συστήνεται για πρώτη φορά στο Σίγρι ως ένα διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στοχεύοντας στη θεσμοθέτησή του, ανάμεσα στον
πλούτο άλλων διεθνών καλλιτεχνικών και μουσικών διοργανώσεων της περιφέρειας, ανοίγει ένα ακόμα πολλά υποσχόμενο εύρος δραστηριοτήτων.
Ο επερχόμενος Αύγουστος βρίσκει στο ξύπνημα του καλοκαιριού τη Λέσβο ανάμεσα σε διεθνείς αναφορές. Μέσα από τη γεφύρωση διαθεματικών φορέων, πληθώρας διεθνών και Ελλήνων
διακεκριμένων και ανερχόμενων εικαστικών, μουσικών, ομιλητών και Αθηναϊκών εκδοτικών οίκων, τοπικών οργανισμών και ατομικοτήτων, το Σιγρι συστήνει ξανά τον εαυτό του ως οικοσύστημα πλατφόρμα συμβιωτικών σχέσεων.
Το όνομα του φεστιβάλ αποτελεί ασφαλώς ένα memento της ιδιαίτερης αυτοβιογραφικής σχέσης του Αλμπέρ Καμύ με το Σίγρι, πρωτίστως όμως προτίθεται να εκφράσει το έως τώρα άγνωστο, το
νέο, το ασυνήθιστο, το νεολογισμό, το επόμενο.

Συντελεστές διοργάνωσης:
Διεύθυνση παραγωγής, Eπιμέλεια: Χριστίνα-Ινώ Αποστόλου
Οργανισμός: RESTIA AMKE
Υπεύθυνη παραγωγής: Ηρώ Ακριβού
Υπεύθυνος Εγκατάστασης: Ιωάννης Γαρδικλής
Documentation: Μιχάλης Χιώτης
Social Media: Luca Reverdit
Σχεδιασμός: OGUST
**Η πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.
Επικοινωνία: xenofestivals@gmail.co

To top