Ορνιθοπαρατήρηση στους υγροτόπους των Αλυκών Καλλονής

Ορνιθοπαρατήρηση στους υγροτόπους των Αλυκών Καλλονής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία των κατοίκων και των επισκεπτών για τους υγροτόπους και ανοιξιάτικους φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σας προσκαλεί σε νέα εξόρμηση παρατήρησης πουλιών την Πέμπτη 9 Μαΐου και ώρα 18:00 στα παρατηρητήρια πουλιών στις Αλυκές Καλλονής.

Για την συμμετοχή σας στην δράση ορνιθοπαρατήρησης απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής και η προμήθεια εισιτηρίου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ή το e-shop του(κόστος 5€ το άτομο). Στην εξόρμηση μπορούν να συμμετέχουν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω). Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση φύσης/πουλιών.

Η ορνιθοπαρατήρηση θα πραγματοποιηθεί με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (τηλεσκόπια, κιάλια).

Η παρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής θα ξεκινήσει από το παρατηρητήριο στη δυτική πλευρά της Αλυκής Νο 3 (επί του ασφαλτόδρομου που οδηγεί κάτω από αυτή) και θα καταλήξει στους εποχικούς υγρότοπους στη νότια πλευρά της (απέναντυ από την είσοδο στους εργασιακούς χώρους της Αλυκής) στο Παρατηρητήριο Νο 2. Έτσι θα καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος διαφορετικών βιοτόπων (αλυκή, εποχικά τέλματα γλυκού νερού, καλλιεργούμενες εκτάσεις) με σκοπό να εντοπιστούν πολλά διαφορετικά είδη πουλιών.

Η Αβοκέτα, ο Καλαμοκανάς, το Ποταμογλάρονο και το Νανογλάρονο είναι μερικά μόνο είδη πουλιών για τα οποία οι παράκτιοι υγρότοποι του Κόλπου Καλλονής (περιοχή Νατούρα GR4110007) έχουν χαρακτηριστεί σημαντικές και προστατευτέες περιοχές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα είδη αυτά έρχονται κάθε Άνοιξη στην περιοχή μας για να φωλιάσουν και οι δύο αλυκές του Κόλπου Καλλονής είναι τα μέρη όπου αναπαράγονται τα περισσότερα ζευγάρια τους. Ταυτόχρονα οι δύο υγρότοποι είναι από τους μεγαλύτερους του νησιού με σημασία για πολλά ακόμη ειδικά προσαρμοσμένα είδη των οικοτόπων με υφάλμυρο και αλμυρό νερό.

Eκτός από τα είδη αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και άλλα υδρόβια και παρυδάτια είδη (Φλαμίνγκο, Μαυροπελαργό κ.ά.) και κάποια από τα τελευταία διερχόμενα μεταναστευτικά είδη.

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια του 2024, προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

 

To top