«Τσάι με την Ιωάννα» στον ΦΟΜ

«Τσάι με την Ιωάννα» στον ΦΟΜ

Το Λαμπροσάββατο 11 Μαίου στις 7.30 μμ. η δραματική σοπράνο Ιωάννα Καρβελά θα μας μιλήσει για τη Θρησκευτική μουσική στην Όπερα.

Θα ακούσει μαζί μας επιλεγμένα αποσπάσματα από δίσκους βινυλίου διανύοντας μια διαδρομή από τον Verdi στον Καλομοίρη.
Η εκδήλωση εντάσσεται στην “Γ Πολιτιστική Άνοιξη στον ΦΟΜ ” και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Διάρκεια 1.10΄

«Η Μυτιλήνη έχει συλλέκτες έργων τέχνης που έχουν διασώσει αριστουργήματα μεγάλων καλλιτεχνών που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίσουμε αν δεν ήταν οι προσπάθειές τους. Φανταστείτε να έχετε τις πραγματικές φωνές μεγάλων καλλιτεχνών των οποίων η τέχνη θα ήταν γνωστή μόνο από στόμα σε στόμα. Οι περισσότεροι από τους σημερινούς γνωστούς καλλιτέχνες είτε έχουν ακούσει κάποια από αυτά τα ηχογραφημένα ντοκουμέντα είτε έχουν βυθιστεί στο πολιτιστικό περιβάλλον που συντηρεί την παράδοση. Εδώ στην Ελλάδα, η Εθνική Σχολή Συνθετών καθυστέρησε έως και πενήντα χρόνια για να αποκτήσει μια εθνική μουσική σχολή γιατί μετά από 400 χρόνια κάτω από τον ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, είχαμε ακόμα το μονοφωνικό, το Ars Antiqua.Η πρώτη ψηφιακή ηχογράφηση ελληνικής όπερας έγινε το 1983, στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Καλομοίρη. Ο Αντώνης Καρβέλας βοήθησε στη χρηματοδότηση αυτής της ιστορικής ηχογράφησης μαζί με κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού από τη Μελίνα Μερκούρη.

Το Δαχτυλίδι της Μητέρας είναι η όπερα και η Ιωάννα Σφέκας Καρβέλα ερμηνεύει τον ρόλο της μητέρας. Αυτό το γεγονός έβαλε στο χάρτη τους Έλληνες κλασικούς συνθέτες, παγκόσμια αναγνώριση της ιδιοφυΐας του Καλομοίρη!»

Μας γράφει η κ. Καρβελά


To top