Ανησυχία για την ασθένεια στα δάση της Λέσβου

Ανησυχία για την ασθένεια στα δάση της Λέσβου

Έντονη ανησυχία δημιουργεί η ασθένεια που έχει πλήξει τα δάση στη Λέσβο.

Οι σύλλογοι εθελοντών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιας και το φαινόμενο της αποξήρανσης των κωνοφόρων δέντρων και ειδικότερα των πεύκων από άγνωστη αιτία σε διάφορες δασικές περιοχές της Λέσβου, με την μεγαλύτερη καταστροφή να καταγράφεται στο δάσος του Αμπελικού, πέρα από την άμεση ζημιά που προκαλεί στα πευκοδάση, εντείνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες, αφού προσθέτει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης σε ένα ήδη εύφλεκτο οικοσύστημα.

Η αιτία που προκαλεί την αποξήρανση των δέντρων παραμένει άγνωστη προς το παρόν καθώς αναμένονται αποτελέσματα από εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων που έχει αποστείλει η Δ/νση Δασών Λέσβου.

Η «ασθένεια» των πεύκων πάντως δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο. Στην Κάρπαθο, το Ρέθυμνο, την Πιερία, την Θεσσαλονίκη και αλλού, μέσα σε 2-3 χρόνια ξεράθηκαν πολλά πεύκα με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάποιον μύκητα, που δημιουργεί το πρόβλημα, ενώ ως ένα σημείο η γήρανση των δασών θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο.

Ο Διευθυντής Δασών κ. Φώτης Κράλλης μιλώντας στον Αίολο τονίζει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουν το αίτιο της ασθένειας και θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις αντιμετώπισης.

To top