14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα επιδότησης λογαριασμών ρεύματος

14-15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα επιδότησης λογαριασμών ρεύματος

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η τροπολογία για την επιστροφή 60% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ έκανε γνωστό ότι η πλατφόρμα για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος θ’ ανοίξει στις 14 -15 Ιουνίου. Εκεί  πολίτες, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαΐου 2022.

Εντός Ιουνίου θα επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% των «τσουχτερών» αυξήσεων στο ρεύμα που προκάλεσε η ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Η αποζημίωση θα ξεκινά από τα 18 ευρώ και θα φτάνει το «ταβάνι» των 600 ευρώ, ενώ θα χορηγηθεί απευθείας στο λογαριασμό IBAN που έχει δηλώσει ο καταναλωτής.

Για την επιστροφή του ποσού θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται πως αναδρομικά θα δουν όσοι είχαν συνολική αύξηση ρεύματος πάνω από 30 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο, ενώ η επιστροφή θα αφορά τις αυξήσεις που δεν καλύφθηκαν από τις ισχύουσες επιδοτήσεις κράτους και παρόχων.

Αναδρομικά για το ρεύμα: Πώς υπολογίζεται το ποσό επιστροφής -Τα 5 βήματα
Για να λάβει ο δικαιούχος το ποσό της επιστροφής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο καταναλωτής δεν θα χρειαστεί… κομπιουτεράκι, καθώς τα ποσά των επιστροφών θα υπολογιστούν αυτόματα από τους παρόχους. Παρά ταύτα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριθμό παροχής από το «ρολόι» και το ποσοστό χρήσης.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Αν κάποιος θέλει να υπολογίσει το ακριβές ποσό, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Εντοπίζουμε το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής
Αφαιρούμε από τη ρήτρα το ποσό της κρατικής επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής που εμφανίζεται συνήθως ως «ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΕΜ» ή ως «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»
Αφαιρούμε τυχόν ποσό έκπτωσης του παρόχου επί της ρήτρας αναπροσαρμογής
Η επιστροφή θα είναι το 60% του ποσού που απομένει (για χρήση 100%)
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε μήνα (Δεκ. 2021 – Μάιος 2022), ώστε να βγει το τελικό ποσό επιστροφής
Παραδείγματα:
Αν κάποιος συνυπολογίσει ότι έχει ρήτρα αναπροσαρμογής 1.000 ευρώ και η έκπτωση από την επιδότηση κράτους και παρόχου φτάνει τα 400 ευρώ, τότε η καθαρή επιβάρυνση ήταν τα 600 ευρώ. Ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα λάβει πίσω το 60% των 600 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ.
Αν η συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 2.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση έφτασε τα 700 ευρώ, τότε η τελική αύξηση στους λογαριασμούς ήταν τα 1.300 ευρώ. To 60% των 1.300 ευρώ είναι 780 ευρώ. Ο εν λόγω καταναλωτής θα λάβει την ανώτατη αποζημίωση των 600 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο, και όχι 780 ευρώ.
Ένας χρήστης με πιο χαμηλές καταναλώσεις που υπολόγισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα 400 ευρώ και την επιδότηση που ήδη έλαβε στα 150 ευρώ, «είδε» αύξηση 250 ευρώ. Θα λάβει τον Ιούνιο επιστροφή 150 ευρώ.

To top