Το συγκλονιστικό βίντεο του «Χαμόγελο του Παιδιού» για το bullying

Το συγκλονιστικό βίντεο του «Χαμόγελο του Παιδιού» για το bullying

Ένα συγκλονιστικό βίντεο με τέσσερις πραγματικές ιστορίες παιδιών που δέχονται Bullying δόθηκε στη δημοσιότητας χθες από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Μάλιστα, σήμερα πραγματοποιήθηκε και διαδικτυακή εκδήλωση του οργανισμού στην οποία ανακοινώθηκε και η έναρξη της πανελλαδικής εκστρατείας με τίτλο «Μίλα Τώρα», με αφορμή την 6η Μαρτίου αναγνωρισμένη στη χώρα μας ως Σχολική ημέρα ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

Το φαινόμενο λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, όπως έχει καταγραφεί και στα επίσημα στατιστικά του Οργανισμού. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το τελευταίο τετράμηνο 2021, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει διαχειριστεί κατά μέσο όρο 2 περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ανά σχολική μέρα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού ανταποκρίθηκε και πραγματοποίησε 91 παρεμβάσεις πρόληψης της βίας (bullying – cyberbullying) σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά.

Ωστόσο, η ανησυχία για την έκταση αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου ενισχύεται και από τα στοιχεία έρευνας, που αφιλοκερδώς διενήργησε η εταιρεία Focus Bari, για «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Βάσει της οποίας:

6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους
Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν
Μόνο 2 στους 5 μεταξύ όσων δέχθηκαν εκφοβισμό σε παιδική ηλικία ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τους γονείς να αποτελούν την 1η τους επιλογή (ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τη 2η επιλογή (με ποσοστό μόλις 6%)
Το σχολείο φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος χώρος εμφάνισης συμπεριφορών εκφοβισμού
Το 70% θεωρεί ότι τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά εκφοβισμού

To top