Εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης για τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου

Εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης για τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου

Eκπαιδευτική δράση υπαίθρου με αντικείμενο τα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου Λέσβου υλοποίησε το 4ο Γυμνάσιο Δάφνης.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κα. Πετρούλια Μυρσίνη, κα. Κωστοπούλου Βασιλική και κ. Γιαννήλο Μάριο, διέσχισαν τη Λέσβο και ενημερώθηκαν για τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία που συναντώνται κατά μήκος της διαδρομής.
Η περιήγηση των μαθητών ξεκίνησε από την Μυτιλήνη και με τη συνοδεία των στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Ε. Τσονίδου, γεωλόγου και Μ. Αντώνακη γεωγράφου, γνώρισαν γεωλογικά μνημεία και εντυπωσιακούς γεωτόπους. Στην γνωριμία και κατανόηση των γεωλογικών όπως τα μεγάλα ρήγματα της Λάρσου και της Γέρας, οι εντυπωσιακές καλδέρες των ηφαιστείων, το τεκτονικό παράθυρο του Ολύμπου, αλλά και πολλοί άλλοι γεώτοποι, συνέβαλαν τα νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία του Γεωπάρκου Λέσβου που παρουσιάστηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όπως τα τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα (3D models) και χάρτες.
Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, είδαν στη φυσική τους θέση, απολιθωμένους ιστάμενους κορμούς και ριζικά συστήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές, για τον ψηλότερο απολιθωμένο κορμό την προγονική μορφή Σεκόια, που φθάνει τα 7,20 μέτρα.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και για τα στοιχεία αυτά, τα οποία το καθιστούν μοναδικό μνημείο της φύσης παγκοσμίως. Στη συνέχεια μέσα από την περιήγηση των μαθητών στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, τα εκθέματα και τις ειδικές μακέτες, τις γραφιστικές αναπαραστάσεις και πλήθους χαρτογραφικού υλικού, γνώρισαν τη δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου, αλλά ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης τόσο του Αιγαίου όσο και της Λέσβου.
Η δράση των μαθητών περιλάμβανε και την υλοποίηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο. Το πρόγραμμα «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων». Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν για τις δράσεις ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων από την κα Ε. Κουνιαρέλλη συντηρήτρια, συμμετείχαν οι ίδιοι στο πρόγραμμα της συντήρησης.
Επίσης συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους Σεισμούς» με θέμα την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ενημερώθηκαν για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, τα μέτρα πρόληψης και προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτόν, ενώ στο τέλος συμμετείχαν και στη βιωματική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών, στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

To top