Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες της παράταξης «Εκτός Γραμμής» για τις εκλογές του Τ.Ε.Ε

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες της παράταξης «Εκτός Γραμμής» για τις εκλογές του Τ.Ε.Ε

Τις θέσεις της και τους υποψηφίους της για τις εκλογές του Τ.Ε.Ε ανακοίνωσε η παράταξη «Εκτός Γραμμής» με γραπτή δήλωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Μετά από μια πενταετία, έφτασε η ώρα των εκλογών του Τ.Ε.Ε. (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Περιφερειακό τμήμα Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου, με τις παρατάξεις να επανα-δραστηριοποιούνται και να διαμορφώνουν τις θέσεις τους. Στόχος τους είναι να λάβουν την υποστήριξη των μηχανικών, βασιζόμενοι στις κομματικές προτιμήσεις, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη συνήθεια και σπάνια στο κατά πόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες της πολιτείας με παράλληλη στήριξη των μηχανικών.

Ποιες οι θέσεις των παρατάξεων για την επόμενη τριετία και αλήθεια πόσοι από μας είναι ενήμεροι, για αυτές;

Πόσοι θα ταυτιστούν και πάλι με τον κομματικό τους χώρο;

Ποιος ασχολήθηκε με τις ανάγκες των νέων μηχανικών;

Ποιος είναι ο απολογισμός της προηγούμενης θητείας;

Όλα αυτά τα ερωτήματα, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του έργου-ρόλου του μηχανικού μας οδήγησαν στο να συμμετέχουμε και σε αυτή την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ, ως ανεξάρτητος συνδυασμός, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς να μπούμε στη διαδικασία να υπηρετήσουμε αντιλήψεις και πρακτικές προηγούμενων ετών, μόνο και μόνο εξασφαλίζοντας την εκλογή μας. Κυρίως όμως χωρίς να θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα τεχνητό δίπολο μεταξύ μιας δοκιμασμένης συνταγής (ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ) και μιας λογικής διοίκησης/λάφυρο (ΔΚΜ) για ακόμα μια φορά.

Μπορεί η υποψηφιότητα μας να είναι «εκτός γραμμής» και να την υποτιμούν αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων μετά από επικοινωνία με πολλούς συναδέλφους, τα ζητήματα που θέσαμε εξ’ αρχής είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ:

Παρεμβάσεις του ΤΕΕ, στα έργα της Περιφέρειας, των Δήμων, με τεκμηριωμένες προτάσεις

Ευρύτερη ενημέρωση προς όλα τα μέλη του

Αναβάθμιση του ρόλου του μηχανικού

Συμμετοχή στις διαδικασίες του ΤΕΕ

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά;

Οι προτάσεις μας…..

Ενεργός συμμετοχή, ιδιαίτερα των νέων μηχανικών στα όργανα διοίκησης και στις ομάδες εργασίας του ΤΕΕ.

Διαφάνεια και λογοδοσία παντού.

Υποστήριξη των νέων μηχανικών στην επιχειρηματική τους εκκίνηση, με έμφαση στις γυναίκες μηχανικούς.

Συμμετοχή σε Προγράμματα επιμόρφωσης/καινοτομίας (μέσω vouchers).

Ανάληψη πρωτοβουλίας και συμμετοχή του ΤΕΕ στον σχεδιασμό και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων στην περιφέρειά μας.

Δράσεις υποστήριξης των δημόσιων φορέων και ειδικότερα των αδύναμων νησιωτικών δήμων, σε θέματα των χωρικών στρατηγικών.

Επιτάχυνση ενεργειών για οριστικοποίηση των θεσμικών εκκρεμοτήτων (κτηματολόγιο, χρήσεις γης, κλπ).

Τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις σε νομικά κείμενα σχετικά με τεχνικά ζητήματα.

Έμπρακτη στήριξη μηχανικών επί εργασιακών θεμάτων.

Στελέχωση με επιπλέον προσωπικό του ΤΕΕ Περ. Τμήμα ΒΑ Αιγαίου.

Και αν όλα τα παραπάνω, φαίνονται αρκετά θεωρητικά, πιστεύουμε ότι τα πρώτα βήματα, που πρέπει να γίνουν, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες είναι:

1) Δημιουργία δικτύου μηχανικών, ανεξαρτήτως παρατάξεων ή κομμάτων -ενεργοποίηση Επιτροπών, σε κάθε μεγάλο νησί της Περιφέρειας, με την συμμετοχή μηχανικών του Δημοσίου, ελεύθερων επαγγελματιών, και εργοληπτών έργων, που έχουν υλοποιήσει ή υλοποιούν σημαντικά τεχνικά έργα, που γνωρίζουν τις παθογένειες του συστήματος παραγωγής έργων, με σκοπό να συνδράμουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους στην διαμόρφωση προτάσεων σχεδιασμού και προγραμματισμού δράσεων στο Βόρειο Αιγαίο, ώστε να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας.

2) Καθιέρωση του ΤΕΕ ως αξιόπιστο σύμβουλο της τοπικής κοινωνίας, ώστε να καταγραφεί στη συνείδηση του κάθε πολίτη η σημαντικότητα των θέσεων και απόψεων του τεχνικού κόσμου. Ο στόχος μπορεί να εξυπηρετηθεί με την δημιουργία γραφείου πληροφόρησης επί τεχνικών θεμάτων σε θέματα καθημερινότητας και ρουτίνας για τον πολίτη (π.χ χωροταξία, πολεοδομία, κτηματολόγιο, θέματα ενέργειας κτλ.), ώστε να δοθεί στον πολίτη η σωστή κατεύθυνση για την επίλυση του προβλήματός του.

Συνάδελφε μηχανικέ, το στοίχημα δεν είναι αν ακόμη ένας συνδυασμός θα εκπροσωπηθεί στα όργανα…..αλλά αν θα μπορέσουμε να φέρουμε μια νέα εποχή στο ΤΕΕ.

To top