Το γυμνάσιο Καλλονής πήρε σακούλες, φόρεσε γάντια και καθάρισε τον Υγρότοπο στη Σκάλα Καλλονής

Το γυμνάσιο Καλλονής πήρε σακούλες, φόρεσε γάντια και καθάρισε τον Υγρότοπο στη Σκάλα Καλλονής

Μια νέα ξεχωριστή και σημαντική εκπαιδευτική δράση πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Καλλονής, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου / ΚΠΕΝ Καλλονής, ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και καθαρισμού του υγροτόπου της Σκάλας Καλλονής. Στη δράση συμμετείχαν επίσης το Λιμενικό Σώμα και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου.

Το ραντεβού δόθηκε στον υγρότοπο «9 Καμάρες» στο νέο κιόσκι που έχει τοποθετηθεί στην παλιά γέφυρα που κατασκεύασε σύμφωνα με την παράδοση τον 16ο αιώνα ο Άγιος Ιγνάτιος.

Οι εκπαιδευτικοί κα Δημητριάδου Δώρα, Σαραγά Έφη και Κυβεριώτη Ταξιαρχούλα συνόδευσαν τους μαθητές του Γυμνασίου της Καλλονής όπου τους περίμεναν τα στελέχη της ομάδας Βιοποικιλότητας-Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής Σ. Ζγουρνιός, Ε. Τσονίδου, Α. Δεληγιάννης, Θ. Κουκούλας και Μ. Αντωνάκης, με ειδικό εξοπλισμό ορνιθοπαρατήρησης.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για στους μοναδικούς Υγροτόπους της Λέσβου και τα ξεχωριστά και σπάνια είδη πτηνών τα οποία φιλοξενούνται σε αυτούς. Με τηλεσκόπια και κιάλια παρατήρησαν δεκάδες Φλαμίνγκο, μαζί με Σταχτοτσικνιάδες και Λευκοτσικνιάδες. Μάλιστα έγινε και το πρώτο καλωσόρισμα για φέτος στις Χαλκόκοτες! Ένα σπάνιο είδος, το οποίο ανήκει στα απειλούμενα. Το χρώμα τους είναι πολύ εντυπωσιακό, μιας και από την κοντινή απόσταση από την οποία το παρατηρήσαμε, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (τηλεσκόπια και κυάλια), έμοιαζε βυσσινί-καφέ, με έντονες μεταλλικές αποχρώσεις του πράσινου και του μωβ να εμφανίζουν οι φτερούγες τους.

Μετά την ολοκλήρωσης της ορνιθοπαρατήρησης, ακολούθησε ενημέρωση των μαθητών από τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος του Λιμενικού σταθμού της Σκάλας Καλλονής για τη ρύπανση των υγροτόπων και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Ακολούθησε η δράση καθαρισμού του υγροτόπου «9 Καμάρες» από τα εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια, μπιτόνια, λάστιχα, σωλήνες, δίχτυα, συσκευασίες τροφίμων, και άλλα πλαστικά αντικείμενα. Οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής χωρίστηκαν σε ομάδες, φόρεσαν γάντια και συγκέντρωσαν τα πλαστικά σε ειδικές σακούλες.

Με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των στελεχών της ομάδας Βιοποικιλότητας-Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και των στελεχών του Λιμενικού Σώματος οι μαθητές πραγματοποίησαν μία συλλογική δράση καθαρισμού της περιοχής του υγροτόπου γύρω από τη γέφυρα, η οποία είχε ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί το νησί της Λέσβου!

Με τη βοήθεια του Δήμου Δυτικής Λέσβου τα πλαστικά που συγκεντρώθηκαν απομακρύνθηκαν από την περιοχή από στελέχη και φορτηγό της υπηρεσίας καθαριότητας.

Οι πρωτοβουλία Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης και Καθαρισμού Υγροτόπων της Λέσβου θα συνεχισθεί και με άλλα σχολεία που θα εκδηλώσουν ανάλογο ενδιαφέρον.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

To top