«Κρούει τον κώδωνα» ο Παρασκευαϊδης για το φράγμα Τσικνιά

«Κρούει τον κώδωνα» ο Παρασκευαϊδης για το φράγμα Τσικνιά

Τον να ματαιωθεί το μεγάλο έργο του Φράγματος Τσικνιά  στη Λέσβο μετά τις πληροφορίες για απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, επεσήμανε σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης. Ο κ. Παρασκευαίδης μιλώντας στον «Αίολο» τόνισε την ανάγκη να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου που συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευϊδης επισημαίνει τα εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Το μείζονος αναπτυξιακού – οικονομικού – περιβαλλοντικού αποτυπώματος έργο, της κατασκευής του “Φράγματος Τσικνιά”, προϋπολογισμού 104.000.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με τυμπανοκρουσίες των κυβερνητικών εκπροσώπων, αλλά και ανάλογη προβολή και διαφήμιση.

Δύο μήνες μετά τις εκλογές, τέλος Αυγούστου 2023, υποβάλατε την κυβερνητική πρόταση Αναθεώρησης και τροποποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” προτείνοντας την Απένταξη του, υπό άκρα μυστικότητα και αδιαφάνεια αφού στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλλε ολόκληρη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 15/9/2023, ζητούσε πλήρη ενημέρωση για την πορεία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για όλα τα έργα (ενταγμένα, εκτελούμενα και προτεινόμενα προς απένταξη), η κυβέρνηση απάντησε με γενικόλογες αναφορές.

Στις 19/10/2023, επίσης αρνήθηκε, η κυβέρνηση, να προσκομίσει και τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί όπως:

α) το πλήρες κείμενο της από 31/8/2023 πρότασης Αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”

β) το πλήρες κείμενο της πρότασης της Ελληνικής κυβέρνησης για την διεκδίκηση νέων πόρων από την ΕΕ, μετά τα πρόσφατα πλήγματα στον εθνικό παραγωγικό ιστό από τις θεομηνίες (Θεσσαλίας – Έβρος – Ρόδος κ.ά.)

Επειδή με την πρόταση Αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης δεν ζητήθηκε παράταση υλοποίησης των έργων του Μέτρου 16898, μεταξύ των οποίων δυο, ήταν το φράγμα Τσικνιά, όπως έγινε με άλλα εννέα (9) μέτρα, τα 16932, 16925, 16283 (ΠΕ.ΚΕ.ΠΠ), 16702, 16711, 16624, 16628 (Ε.Ο. Τρίκαλα – Εγνατία), 16630 (Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης – ΒΟΑΚ).

Επειδή η μη υλοποίηση του φράγματος Τσικνιά, θα αποτελέσει τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πλήγμα, για τα συμφέροντα της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου γενικότερα.

Επειδή δεν είναι κατανοητό πως θα προλάβουν να υλοποιηθούν μέχρι 31-12-2025 έργα της Θεσσαλίας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ κινδύνευε η μη ολοκλήρωση έργων με υπερδιετή προετοιμασία και ολοκληρωμένους διαγωνισμούς και προτάθηκαν για απένταξη.

Επειδή η κλιματική αλλαγή επιφέρει συνθήκες περισσότερης ξηρασίας στα νησιά, τα έργα ύδρευσης καθίστανται αναγκαία προτεραιότητα.

Επειδή είναι άδικη και μη αποδεκτή κοινωνικά, η Απένταξη έργων ζωής, από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να μεταφερθούν πόροι ακόμη και σε θεομηνιόπληκτες περιοχές, αφού μπορούσαν να απενταχθούν έργα των πλουσιότερων περιφερειών.

Επειδή η σύγκλιση των Περιφερειών είναι Ευρωπαϊκή επιταγή.

Επειδή η νησιωτικότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα άρθρο 101 παρ. 4 και πρέπει να γίνεται σεβαστή από την εκτελεστική εξουσία σε όλες τις αποφάσεις της.

Επειδή η Λέσβος συνεχίζει να δέχεται μεταναστευτική πίεση και τις σχετικές αρνητικές επιπτώσεις, που μάλιστα εντείνεται τους τελευταίους μήνες, παρά τη συμφωνία της Αθήνας, μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Επειδή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, απειλούνται από την Τουρκική επεκτατική πολιτική και η κάθε κυβέρνηση έχει εθνική υποχρέωση να τα θωρακίζει Αναπτυξιακά για την συγκράτηση του πληθυσμού.

Οι κκ Υπουργοί

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

  1. Αναγνωρίζετε την εξαιρετική σημασία υλοποίησης αυτού του έργου για το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου;
  2. Προτίθεσθε να το εντάξετε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 εξασφαλίζοντας την υλοποίησή του;
  3. Θα διατηρηθεί ενεργή η διαγωνιστική διαδικασία του έργου, που ήταν σε φάση υπογραφής Εργολαβικής Σύμβασης, από τον Σεπτέμβριο του 2023, με στόχο να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του, αλλά και να αποφευχθούν τυχόν αιτήματα αποζημιώσεων των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων;

To top