Ο Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο

Ο Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο

«Είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, για να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσμονή, μάτια που είδαν βία και φτώχεια», είπε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος στους αιτούντες άσυλο από το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου.

Ο Αίολος μετέδωσε ζωντανά λεπτό προς λεπτό την άφιξη του Πάπα στη Λέσβο.

Ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού και ευγνωμοσύνης στους Λέσβιους για τις θυσίες τους όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, απηύθυνε από το ΚΥΤ Μαυροβουνίου, ο Πάπας Φραγκίσκος, όπου τον υποδέχθηκαν πρόσφυγες αιτούντες άσυλο.

Χαιρέτισε τους πρόσφυγες, ενώ μικρά παιδιά του πρόσφεραν ένα δώρο και λουλούδια. Με ιδιαίτερη στοργή αγκάλιασε ένα-ένα τα παιδιά που τον περίμεναν, ενώ πρόσφυγες έψαλλαν θρησκευτικούς ύμνους.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του, στη Λέσβο βρέθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες τόνισε ότι τα μάτια σας μας ζητούν να μην στρέψουμε το βλέμμα προς άλλη μεριά. Είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσδοκία, μάτια που έχουν δει βία και φτώχεια, μάτια βουρκωμένα με πάρα πολλά δάκρυα. Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε σε αυτά τα παιδιά που είναι το μέλλον του κόσμου.

Να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού, επεσήμανε ο Πάπας και πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται συμπόνια, ευσπλαχνία τρυφερότητα και φιλοξενία.

Απευθύνονται στις συνειδήσεις μας και μας ρωτούν: «Τι κόσμο θέλετε να μας δώσετε;». Ας μην ξεφύγουμε βιαστικά από τις ωμές εικόνες των μικροσκοπικών τους σωμάτων που κείτονται ακίνητα στις αμμουδιές. Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε λαούς διαφορετικούς και χώρες μακρινές, γίνεται ένα κρύο κοιμητήριο δίχως επιγραφές. Αυτός ο μεγάλος ταμιευτήρας, κοιτίδα τόσων πολιτισμών, φαίνεται σήμερα σαν καθρέπτης θανάτου. Ας μην αφήσουμε η θάλασσά μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών, αυτός ο χώρος συνάντησης να γίνει θέατρο σύγκρουσης! Ας μην επιτρέψουμε αυτή η «θάλασσα αναμνήσεων» να μεταμορφωθεί σε «θάλασσα λησμονιάς». Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού, επεσήμανε.

Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα του κόσμου, είπε, μια ανθρωπιστική κρίση. Η πανδημία μας έπληξε παγκοσμίως και μας έδειξε τι είναι να πλέουμε στο ίδιο πλοίο και πρόσθεσε ότι η ιστορία, το επαναλαμβάνω, μας το διδάσκει, αλλά ακόμη δεν το μάθαμε. Ας μη γυρίσουν οι πλάτες προς την πραγματικότητα, ας σταματήσει η συνεχής μεταπήδηση ευθυνών, ας μη μεταβιβάζεται πάντοτε σε άλλους το μεταναστευτικό ζήτημα, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν και να ήταν μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί.

 

To top