Π. Παρασκευαϊδης: «Καθυστερεί η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» στους κτηνοτρόφους»

Π. Παρασκευαϊδης: «Καθυστερεί η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» στους κτηνοτρόφους»

Την καθυστέρηση στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» στους κτηνοτρόφους των νησιών επισημαίνει σε ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης.  Στο σχετικό κείμενο που συνυπογράφουν  10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τονίζουν την δύσκολη οικονομική θέση των κτηνοτρόφων λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του κόστους των πρώτων υλών.

Αναλυτικά το  πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς:
– Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο.
– Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.
– Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη.
– Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

ΘΕΜΑ: «Συνεχίζονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής».

κκ. Υπουργοί,
Σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ. του ν. 4926/2022 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 5039/2023, θεσπίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».

Σκοπός της τελευταίας είναι η οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα (πχ.Ιόνιο, Βόρειο, Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο κτλ), για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αρμόδιο δε όργανο υλοποίησής τους ορίστηκε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επισημαίνεται ότι το εν το λόγω μέτρο, λήφθηκε με πρώτη εφαρμογή στην Κρήτη και κατ’ επέκταση στις λοιπές νησιωτικές περιφέρειες, δεδομένου ότι οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν εξαιρεθεί αναίτια και αδικαιολόγητα από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Κατόπιν των ανωτέρω, την 20/10/2023 προβήκαμε στην κατάθεση της υπ’ αρ. 1259/2023 Ερώτησης, απευθυνόμενοι προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, με αίτημα τον ορισμό ακριβούς χρονοδιαγράμματος καταβολής της, εξαιτίας και των παρατάσεων που έλαβαν χώρα.
Tην 30η Οκτωβρίου 2023, λάβαμε σχετική απάντηση, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μετά από παράταση που δόθηκε … έληξε την 30η Σεπτεμβρίου 2023…» και ότι μετά ο πέρας της ελεγκτικής διαδικασίας.. η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, και ενώ έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 3 μηνών από την ανωτέρω απάντηση και 9 μήνες από την εξαγγελία του μέτρου, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση που επιτείνονται από τις πρόσφατες αστοχίες στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης.

Επειδή οι καθυστερήσεις στην καταβολή της είναι τεράστιες και αδικαιολόγητες.

Επειδή εξαιτίας και των αστοχιών στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης οι κτηνοτρόφοι μας έχουν επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με συνέπεια να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Επειδή η ως άνω οικονομική ενίσχυση θα έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί δεδομένου ότι αφορούσε την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής του προηγούμενου έτους.

Ερωτάσθε εκ νέου κ.κ. Υπουργοί:
1) Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης;
2) Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα δεδομένων των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που έχουν λάβει χώρα;

 

 

 

To top