Λήμνος: Πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημαιρεσίες

Λήμνος: Πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημαιρεσίες

Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο Παπουτσίδειο Μέγαρο, η 1η Ειδική Συνεδρίαση για την εκλογή του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου, καθώς και των Μελών της Δημοτικής Επιτροπής.

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τριαντάφυλλος Κατής, Αντιπρόεδρος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Σακαρίκος και Γραμματέας η δημοτική σύμβουλος κ. Σοφία Ελευθεράκη- Σάραγκα.

Κατά τη συνεδρίαση εξελέγησαν επίσης τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία, όπως διευκρινίστηκε, έρχεται να αντικαταστήσει την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή, κατ’ εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Μέλη της επιτροπής, της οποίας θα προεδρεύει η Δήμαρχος Ελεονώρα Γεώργα, εξελέγησαν οι εξής Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Παράταξη πλειοψηφίας:

Τακτικά μέλη: Διαματάρη Ιωάννα, Μπουλώτης Δημήτριος, Πυρομάγλου Χρήστος, Τουλαδέλλης Κωνσταντίνος

Αναπληρωματικά Μέλη: Κουτσογιάννης Αντώνιος, Χασάπης Ευάγγελος, Γαροφαλλίδου Παπούλκα Αδαμαντία, Μυρτζανής Χρυσόστομος

Παρατάξεις μειοψηφίας

Τακτικά μέλη: Δημάρης Γεώργιος, Παλατιανός Νεκτάριος

Αναπληρωματικά μέλη: Λούκας Θωμάς, Ελευθεράκη-Σάραγκα Σοφία

Προεδρεύουσα της Δημοτικής Επιτροπής θα είναι η Δήμαρχος.

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Δήμαρχος Λήμνου κ. Ελεονώρα Γεώργα αναφέρθηκε στην απώλεια του εκλεγμένου Προέδρου της Κοινότητας Καλλιόπης Νίκου Ρόκκου λέγοντας: «Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων σας, εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την παράταξή του». Σε αντίστοιχες τοποθετήσεις προέβησαν στη συνέχεια και οι επικεφαλής των λοιπών δημοτικών παρατάξεων.

Η Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα μία σειρά από προβλήματα και να εργαστεί σκληρά και να παραγάγει έργο για τον τόπο. Σχετικά με τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Γεώργα τόνισε ότι πρόκειται για το κορυφαίο θεσμικό συλλογικό όργανο του Δήμου, το οποίο θα λειτουργήσει θεσμικά και δημοκρατικά. Επίσης, ευχήθηκε καλή θητεία στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και διαβεβαίωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων ότι η συνεργασία τους θα είναι αποτελεσματική και ουσιαστική.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι η δημοτική αρχή έχει προβεί σε εντατικές προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου με την κεντρική Ελλάδα και ειδικότερα την ακτοπλοϊκή γραμμή Λαύριο – Αγ. Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα. Όπως είπε η κ. Γεώργα, πραγματοποίησε επανειλημμένως επικοινωνίες με τον υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά, καθώς και τον κ. Γεώργιο Ρίγγα από τη Δ/νση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, καθώς επίσης και τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας & Λιμένων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, στους οποίους υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Η Δήμαρχος πρόσθεσε επίσης ότι χθες, Τρίτη, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ανάθεση σε πλοίο, που δεν ικανοποιούσε. Ωστόσο, σήμερα Τετάρτη, η Δήμαρχος ενημερώθηκε από τον κ. Ρίγγα ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία για την ανάθεση της γραμμής, η εταιρεία Aegean Sea Lines κατέθεσε φάκελο με δικαιολογητικά για το πλοίο “Άνεμος”, το οποίο είναι κατά 5 έτη νεότερο του Aqua Blue, με χωρητικότητα 1.500 επιβατών και 345 οχημάτων και ταχύτητα 20,2 έως 21,5 κόμβων και στο οποίο έγιναν εκτεταμένες μετασκευές φέτος. Όπως, επίσης, έγινε γνωστό στη Δήμαρχο, η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει άμεσα, έως την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, οπότε και θα αρχίσει η εκτέλεση των δρομολογίων που εκτελούσε το Aqua Blue από το εν λόγω πλοίο. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι έως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της 23ης Ιανουαρίου. Επίσης, η κ. Γεώργα έκανε γνωστό ότι αύριο, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των όρων του επικείμενου διαγωνισμού και κυρίως την επιδότηση της γραμμής Λήμνος – Καβάλα.

 

To top