Στις 17 Νοεμβρίου θα συνεχισθεί η δίκη του εκπαιδευτικού στο Εφετείο

Στις 17 Νοεμβρίου θα συνεχισθεί η δίκη του εκπαιδευτικού στο Εφετείο

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Πέμπτη και οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για τη δίκη του εκπαιδευτικού που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 28 μήνες φυλάκιση για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος μαθητριών.

Το δικαστήριο ξεκίνησε στις 9 το πρωί όπου – μεταξύ άλλων – κατέθεσε η διευθύντρια του σχολείου τη περίοδο 2016-2018 που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου της ίδιας χρονικής περιόδου, καθηγητές, μαθητές, γονείς μαθητών αλλά και η κόρη του κατηγορουμένου η οποία είπε ότι εδώ και πέντε χρόνια ζουν μία παρωδία και ότι όλα είναι «ασύστολα ψεύδη». «Περάσαμε δύσκολη εφηβεία, ήταν δύσκολο να βλέπουμε τον πατέρα μας να καταστρέφεται και οικονομικά και ψυχολογικά», τόνισε.

Η έδρα αλλά και η εισαγγελέας επικεντρώθηκαν σε ερωτήσεις για το αν υπήρχε κάποιο κίνητρο για να μηνύσουν το καθηγητή οι καταγγέλλουσες, πώς συμπεριφερόταν ο καθηγητής μέσα στη τάξη, αν υπήρχαν φημολογίες για εκείνον πριν τα γεγονότα και πώς ήταν ο χαρακτήρας του. Οι περισσότεροι μάρτυρες έκαναν για έναν καθηγητή λακωνικό, καθόλου διαχυτικό ούτε με τις μαθήτριες ούτε με συναδέλφους, αυστηρό όσον αφορά τις απουσίες αλλά και βοηθητικό αν κάποιος χρειαζόταν τη βοήθεια του είτε στα μαθήματα είτε σε ένα προσωπικό πρόβλημα.

Η πρώτη μάρτυρας του κατηγορουμένου, – καθηγήτρια και νύφη του – είπε στο δικαστήριο ότι όλο αυτό ξεκίνησε «από ένα μικρό ψέμα και μετά δε μπορούσαν να το μαζέψουν (σ.σ. οι καταγγέλλουσες)» ενώ σε ερώτηση που της έγινε για το ποιο ήταν το κίνητρο των καταγγελλόμενων για να μηνύσουν το καθηγητή τους, η ίδια απάντησε διαφορετικά απ’ ότι είχε απαντήσει στο πρωτόδικο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ανέφερε τις απουσίες των παιδιών σαν κίνητρο ενώ πρωτόδικα είχε πει ότι κάποια μαθήτρια μπορεί να είχε κάποια ψευδαίσθηση. Ακόμα μία μαρτυρία που απασχόλησε είναι του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκείνης της εποχής ο οποίος, όπως είπε, αφού έμαθε για τις καταγγελίες σε βάρος του καθηγητή από τη – τότε – διευθύντρια του σχολείου, της ζήτησε να  συντάξει ένα έγγραφο που να αναφέρει μέσα τις περιπτώσεις. Όπως ο ίδιος είπε, όταν έλαβε το έγγραφο περιείχε προσωπικές εκτιμήσεις της διευθύντριας και γι’ αυτό το λόγο της ζήτησε να το ξανά συντάξει με γεγονότα και όχι με δικές της εκτιμήσεις, ωστόσο, η Διευθύντρια έδωσε ξανά το ίδιο έγγραφο. Από την άλλη πλευρά, η Διευθύντρια σε δική της κατάθεση είπε ότι δε δέχεται αυτή την εκδοχή.

Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης όταν μία παλιά μαθήτρια είπε πως όταν άκουσε τις καταγγελίες σκέφτηκε ότι «υπάρχει φαντασία εδώ» και πως δεν είχε σχέσεις με τις καταγγέλλουσες πέρα από τις τυπικές. Ο Συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορίας Γιάννης Πετρέλης ρώτησε τη μάρτυρα αν μπορεί να δείξει μηνύματα που η ίδια είχε στείλει στις μαθήτριες και αρνήθηκε – διαψεύδοντας, ουσιαστικά, τα λεγόμενα της-. Το δικαστήριο έκανε γνωστό πως δε θα δεχθεί τις συνομιλίες ως στοιχεία της υπόθεσης καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την απολογία του κατηγορουμένου, την πρόταση της εισαγγελέως και τις αγορεύσεις των συνηγόρων στις 17 Νοεμβρίου 2023.

To top