Πέθανε ο Τούρκος δημοσιογράφος και λάτρης της Λέσβου Μπουράκ Μπεκντίλ

Πέθανε ο Τούρκος δημοσιογράφος και λάτρης της Λέσβου Μπουράκ Μπεκντίλ

Συγκίνηση προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος του Τούρκου δημοσιογράφου και φίλου της Λέσβου Μπουράκ Μπεκντίλ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 57 ετών σε νοσοκομείο της Άγκυρας μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε με τη βέσπα του.

Ο γνωστός και διεθνώς αναγνωρισμένος Τούρκος δημοσιογράφος, ήταν παλιός γνώριμος  στην κοινωνία της Λέσβου μιας και τα τελευταία χρόνια κατοικούσε μόνιμα στη Μυτιλήνη με τη γυναίκα του και τον μικρό γιό τους.

Υπήρξε πολιτικός αναλυτής, δημοσιογράφος και συνεργάτης έγκριτων εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, ο Μπουράκ Μπεκντίλ, επικριτής του Ερντογάν στοχοποιήθηκε από το καθεστώς και εγκαταστάθηκε στη Λέσβο που τόσο αγαπούσε ώστε να αγναντεύει το Αιγαίο πίνοντας ούζο με τους Έλληνες φίλους του, να τρώει τα μεζεδάκια του και να μιλάει για την Ελλάδα.

Με μια αυθεντική αγάπη στην ελληνική κυρίως έντεχνη μουσική, τα καλοκαίρια ήταν πάντα εκεί σε όλες τις συναυλίες των αγαπημένων του καλλιτεχνών που μάλιστα φρόντιζε να τους γνωρίσει προσωπικά και να αποκτήσει φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Bekdil υπηρέτησε ως ρεπόρτερ και αργότερα ως αρθρογράφος στην Hürriyet Daily News για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Στις στήλες του κάλυπτε την αμυντική βιομηχανία και τις διεθνείς σχέσεις καθώς και τις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες. Υπηρέτησε επίσης ως επικεφαλής του Γραφείου Άγκυρας του CNBC-e στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Κάλυψε τις εξελίξεις στην Τουρκία και την εξωτερική πολιτική για την εβδομαδιαία εφημερίδα Defense News των ΗΠΑ από το 1997.
Επιπλέον, άρθρα του έχουν επίσης δημοσιευτεί σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το έργο του με τίτλο «Η ημισέληνος και το Άστρο του Δαυίδ: Ρέκβιεμ για την εβραϊκή ζωή στην Τουρκία» έφτασε στον ημιτελικό για το βραβείο Bernard Lewis Memorial Prize το 2021. Ο James Cuno, ιστορικός τέχνης και πρόεδρος του J. Paul Getty Trust, περιγράφει τον Μπεκντίλ ως «συχνό επικριτή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Το 2001, ένα Δικαστήριο Βαρέων Εγκλημάτων στην Άγκυρα τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή για τη στήλη του στην οποία σατίριζε τη
διαφθορά στο δικαστικό σώμα.

Ο Μπουράκ με τον Έλληνα τραγουδιστή Γιάννη Χαρούλη κατα τη διάρκεια μιας συνάντησής τους για γεύμα την άνοιξη του 2009, στου Ψυρρή.

Ο Μπουράκ με τον έλληνα τραγουδιστή Χαρούλη κατα τηδιάρκεια μιας συνάντησής τους για γεύμα την άνοιξη του 2009, σε μια πλατεία στου Ψυρρή.
Φωτο: Χάρης Φουντάλης

 

To top