Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι

Την ενοχή συνολικά 6 από τους 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία από τη φωτιά στο Μάτι αποφάσισε το τριμελές πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου), Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια), Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Ποιοι κρίθηκαν αθώοι

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Στο άκουσμα της απόφασης οι συγγενείς ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα και σε ειρωνικά χειροκροτήματα.

«Κοιτάξτε με στα μάτια, πού ήσασταν δεν είστε διπλα μας, όλοι αθώοι;
Έχετε χάσει παιδιά; Με κοιτάτε στα μάτια; Ντροπή σε όλους. Ούτε μία συγγνώμη; Έχουμε μείνει άφωνοι όλοι. Στο διάολο, είστε καταραμένοι, δεν υπάρχει δικαιοσύνη…», φώναζαν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης για τη φωτιά και την τραγωδία στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους οι οποίοι είτε κάηκαν, είτε πνίγηκαν προσπαθώντας να μην καούν κατέθεσαν συγγενείς νεκρών, τραυματιών, επιζώντες που έζησαν έναν αληθινό εφιάλτη και οι κατηγορούμενοι.

To top