Επί τάπητος οι διορθώσεις του Κτηματολογίου στη Λέσβο – Συνάντηση Αθανασίου – Βατού με τον Υφυπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Επί τάπητος οι διορθώσεις του Κτηματολογίου στη Λέσβο – Συνάντηση Αθανασίου – Βατού με τον Υφυπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για το Κτηματολόγιο, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των κυβερνητικών βουλευτών Λέσβου κ. Χαρ. Αθανασίου, Χίου κ. Νότη Μηταράκη και Λευκάδας κ. Θαν. Καββαδά και με την παρουσία του νέου προέδρου του Κτηματολογίου κ. Στέλιου Σακαρέτσιου και υπηρεσιακών στελεχών του Κτηματολογίου, καθώς και του αντιδημάρχου Μυτιλήνης, αρμόδιου για θέματα πολεοδομίας, και μέλος της αρμόδιας επιτροπής, που συστάθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης , κ. Γιάννη Βατό.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι εκκρεμότητες του Κτηματολογίου στα τρία νησιά, μεταξύ των οποίων και αυτή στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μυτιλήνης, που αφορούν τις διορθώσεις στις περιοχές επαναπροσδιορισμού, που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους ιδιοκτήτες, ενόψει του ότι μια σειρά ιδιοκτησίες είναι κυριολεκτικά στον αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατοχύρωσή τους στο Κτηματολόγιο. Η συνάντηση προκλήθηκε μετά την άρνηση των αναδόχων μελετητών να δεχθούν να υπογράψουν συμπληρωματική επέκταση της σύμβασής τους για τη διαδικασία των διορθώσεων στη Λέσβο και στη Λευκάδα, που είχε προκριθεί ως λύση, για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων αυτών.

Στη συνάντηση, αφού έγινε αναλυτική αναφορά στο ιστορικό του θέματος και στην αναστάτωση που επικρατεί στους κατοίκους των περιοχών αυτών, που κινδυνεύουν να «χάσουν» τις ιδιοκτησίες τους, κατατέθηκε η πρόταση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, μετά την άρνηση των αναδόχων μελετητών να συνεργαστούν, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Λευκάδα, να δρομολογηθεί συγκεκριμένη πιλοτική λύση, που ανάλογα με το αποτέλεσμά της θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του επαναπροσδιορισμού του Κτηματολογίου. Συγκεκριμένα, προτάθηκε όπως η εταιρία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» επιλέξει αρχικά δύο (2) χωρικές ενότητες για πιλοτική εφαρμογή, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να παραλάβουν τα διαγράμματα, όπως έχουν διαμορφωθεί από το Κτηματολόγιο μέχρι τώρα, να υπογράψουν όσοι συμφωνούν και όπου δεν υπάρχει συμφωνία να ζητηθεί η συναίνεση των ομόρων ιδιοκτητών. Συμφωνήθηκε η εταιρία του Κτηματολογίου να έχει την επίβλεψη της όλης διαδικασίας. Παράλληλα, για την εφαρμογή της πιλοτικής αυτής λύσης θα εξασφαλιστεί νομική συνδρομή, καθώς και η συνεργασία του ΤΕΕ, μέσω προγραμματικής συμφωνίας με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Από τα αποτελέσματα της πιλοτικής αυτής εφαρμογής, αν δηλαδή θα είναι θετικά και λύνουν τις υφιστάμενες εκκρεμότητες με τις διορθώσεις, θα εξαρτηθεί η επέκτασή της σε όλες τις περιοχές επαναπροσδιορισμού που εκκρεμούν. Συζητήθηκε και ζητήθηκε επίσης η παράταση συνολικά για όλες τις περιοχές του παλιού κτηματολογίου, που λήγει τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Υφυπουργός κ. Κυρανάκης και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κτηματολογίου συμφώνησαν με την ανάγκη παράτασης, ενώ ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έσπευσε να τονίσει ότι σύντομα θα υπάρξουν νεότερα στο θέμα της παράτασης, αλλά και νομοθετική πρωτοβουλία εντός του Νοεμβρίου με περαιτέρω βελτιώσεις σε ότι αφορά τη λειτουργία του Κτηματολογίου. Σαφείς ήταν και οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού ότι η Πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την προστασία της ατομικής περιουσίας των πολιτών και για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιών τους.
Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση σε περίπου 2 μήνες, ώστε να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της πιλοτικής αυτής πρότασης, προκειμένου να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα.

To top