Λαμπετούζα: Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών με 6.800 ατόμα μέσα σε 24 ώρες

Λαμπετούζα: Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών με 6.800 ατόμα μέσα σε 24 ώρες

Αυξάνονται συνεχώς οι μεταναστευτικές ροές στη Λαμπετούζα  στην Ιταλία με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση και την κυβέρνηση να εκπέμπει σήμα κινδύνου. Οι βάρκες από τα παράλια της Αφρικής φτάνουν κατά κύματα. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο, κατακλύζοντας το νησί.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν συνολικά 6.800 άτομα. Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ, που οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και στο ότι η ακτοφυλακή της Τυνησίας δεν ασκεί ουσιαστικά κανενός είδους έλεγχο.

Μέχρι τώρα, πάντως, όλα δείχνουν ότι το νέο αυτό κύμα αφίξεων δεν συνδέεται με τις δραματικές πλημμύρες που έπληξαν την Λιβύη.

Μέχρι σήμερα το βράδυ, αναμένεται να μεταφερθούν στην Σικελία περίπου 1.500 άνθρωποι, ενώ η διαδικασία αποσυμφόρησης της νησιού πρόκειται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

«Δείξαμε πάντα μεγάλη αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά είμαστε μια μικρή περιοχή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, μόνη της, το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης», τόνισε ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλίπο Μανίνο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την κυβέρνηση της Ρώμης να παρέμβουν άμεσα ενώ κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μέλη της ιταλικής κυβέρνησης και η ίδια η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπογραμμίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται μια τόσο μεγάλη πίεση και ότι χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης από την Ευρώπη.

Το μεταναστευτικό θα είναι κύριο θέμα συζήτησης στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι την Δευτέρα, ενώ η Μελόνι αναμένεται να το θέσει εκ νέου και στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να μας αφήσει μόνους»

Εν τω μεταξύ, «SOS» εξέπεμψε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Η μεταναστευτική κρίση μπορεί να επιδεινωθεί και, όπως ορθώς δήλωσαν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλία πρέπει να στηριχθεί από την Ευρώπη. Δεν πρέπει να μας αφήσουν μόνους», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.

«Ούτε η Ευρώπη, από μόνη της, αρκεί για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνον την Αφρική, αλλά και την πίεση της βαλκανικής διαδρομής. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την δραστηριοποίηση του ΟΗΕ, των G20, όπως και μια μεγάλη διεθνή διάσκεψη, ως αφετηρία για την σταθεροποίηση του Σαχέλ», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Τα ιταλικά υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών εργάζονται διαρκώς για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αλλά η αστάθεια της υποσαχάριας περιοχής, είναι δραματική. Σηκώνουμε το βάρος της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών και το κόστος είναι τεράστιο», υπογράμμισε ο Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο υπουργός Μεταφορών και γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι αποκάλυψε με τη σειρά του ότι «με το όλο αυτό φαινόμενο ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξακριβώσουν σειρά στοιχείων».

Και κατέληξε: «Αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

To top