Επίδομα θέρμανσης: Το κύμα ακρίβειας επισπεύδει το άνοιγμα της πλατφόρμας

Επίδομα θέρμανσης: Το κύμα ακρίβειας επισπεύδει το άνοιγμα της πλατφόρμας

Στις 10 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι καταβολές για το επίδομα θέρμανσης με βάση τα νέα κριτήρια.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στον ΑNT1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ και η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει πιθανότητα τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου αργά το βράδυ με απώτερο σκοπό να πληρωθούν και να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατό μέσα στο 2021 όλοι οι δικαιούχοι.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία, η οποία θα θεσπίζει το ακατάσχετο των εξόδων κηδείας που χορηγεί το ΕΦΚΑ (μετά και από τα σχετικά ρεπορτάζ που αποκάλυψαν την υπόθεση δέσμευσης χρημάτων για κηδεία θανόντος αστυνομικού σε λογαριασμό που είχε μπλοκαριστεί από την ΑΑΔΕ).

Ο υπουργός ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί για νέα μέτρα και ελαφρύνσεις λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν προσδιοριστούν επακριβώς τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Επίδομα θέρμανσης
Αναφορικά με τα νέα δεδομένα, όσοι εντάσσονται στην «περίμετρο προστασίας» θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ακολούθως, να υποβάλουν τα τιμολόγια αγορών στην πλατφόρμα και να περιμένουν την εξόφληση του επιδόματος που θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Τεκμηρίωση αίτησης
Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, κατά το οποίο, θα καταχωρείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια θα ακολουθεί η τεκμηρίωση της αίτησης, με την υποβολή των σχετικών παραστατικών και βέβαια τον ηλεκτρονικό έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Όσοι δεν υποβάλουν τιμολόγια ή δεν πληρούν τα κριτήρια, θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της προκαταβολής που δεν κάλυψαν με αγορές καύσιμων.

Επίδομα θέρμανσης 2021: Τα κριτήρια για νέους δικαιούχους
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο επίδομα θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022 ισχύουν τα εξής:

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.
Αυξάνεται, επίσης, η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης 2021 – Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης
Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

– Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

– Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

– Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

– Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

– Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

 

 

 

To top