Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα Ιχθυοτροφεία Σκαλοχωρίου Λέσβου: “Kερδίσαμε μια πρώτη μάχη”

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα Ιχθυοτροφεία Σκαλοχωρίου Λέσβου: “Kερδίσαμε μια πρώτη μάχη”

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα Ιχθυοτροφεία Σκαλοχωρίου Λέσβου καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων του χωριού παρευρεθήκαν το απόγευμα της Δευτέρας 07.08.2023 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής για το της γνωμοδότησης  του Δημοτικού Συμβουλίου στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ιχθυοτροφείων στην θαλάσσια περιοχή Μπαλούτσου – Ποταμάκια, που ανήκουν στην αγροτική περιφέρεια  του Σκαλοχωρίου, αλλά και της Φίλιας.

Ακολουθεί δελτίο τύπου των μελών:

Αφού έλαβε τον λόγο η πρόεδρος της Κοινότητάς μας κ. Δέσποινα Μαϊάκη ενημέρωσε το Σώμα για τη σχετική αρνητική απόφαση της Τοπικής Κοινότητας, την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας (Σύλλογοι, ψαράδες, κάτοικοι, επισκέπτες) και τη δηλωμένη αγωνιστική διάθεση όλων ενάντια στην επέκταση και την επαναλειτουργία των ιχθυοτροφείων για όλους τους λόγους που αναφέρονταν στα κείμενα των επιστολών μας. Ήδη η αντιδήμαρχος κ. Ασανούλα Γιαννή – Κοκινέλλη είχε περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου την αρνητική γνωμοδότηση, με βάση πολυσέλιδη έκθεση υπαλλήλου του Δήμου, που μεθοδικά και με επιστημοσύνη ανέτρεπε τη Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αιτούσας εταιρείας. Η κ. αντιδήμαρχος ανέγνωσε στο Δ.Σ. μέρος της έκθεσης, που έπεισε όλους τους συμμετέχοντες για την καταστροφική «επένδυση», η οποία αν πραγματοποιηθεί θα καταστρέψει τις ακτές μας από το ακρωτήριο Πετεινός μέχρι τη Μπαλίνη και το Καλό Λιμάνι. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στρατής Γελαγώτης διάβασε και τα πρακτικά συμπαράστασης των γειτονικών Κοινοτήτων Φίλιας και Βατούσας, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε. Ομόφωνα, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου έλαβε απόφαση αρνητικής γνωμοδότησης αλλά και επιπλέον δεσμεύτηκε για τη νομική υποστήριξη και κάλυψη των Συλλόγων, της Κοινότητας και της Επιτροπής Αγώνα, με πρόσληψη δικηγόρου, από την πλευρά του Δήμου. Εκτός αυτών ο Δήμος δήλωσε πως θα ηγηθεί όλων των ενεργειών που θα απαιτηθούν από τώρα και στο εξής για την προστασία της περιοχής, την ακύρωση της όποιας σχεδιαζόμενης επέκτασης καθώς και την πλήρη αποκατάσταση της θαλάσσιας περιοχής που έχει πληγεί από την δραστηριότητα της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια.
Θερμές ευχαριστίες αρμόζουν και στον αντιδήμαρχο κ. Ιορδάνη Ιορδάνου, που έλαβε το λόγο και πλειοδότησε, στον χωριανό μας κ. Στρατή Κυρατζή, περιφερειακό σύμβουλο, που παρευρέθηκε και στήριξε το αίτημά μας, καθώς και στους δημοτικούς συμβούλους κ. Γιάννη Συκά και κ. Καραθανάση, που υποστήριξαν τις θέσεις μας και φυσικά σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου μας.

Οι κάτοικοι, οι ψαράδες, οι Σύλλογοι δηλώνουμε ότι κερδίσαμε μια πρώτη μάχη και συνεχίζουμε τον αγώνα ζητώντας τη συμπαράσταση και άλλων όμορων Κοινοτήτων και Συλλογικοτήτων, με συλλογή υπογραφών και δημοσιοποίηση.

Ούτε βήμα πίσω για την σωτηρία της περιοχής μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

 

To top