Συνταγές της αρχαίας κουζίνας στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας από το Lesvos Food Fest 2023

Συνταγές της αρχαίας κουζίνας στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας από το Lesvos Food Fest 2023

Στο επιβλητικό ελαιοτριβείο του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, μέλος του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, παρουσιάστηκαν συνταγές από την Αρχαία Λεσβιακή κουζίνα. Η δράση οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, κεντρικό διοργανωτή του Lesvos Food Fest που πραγματοποιείται από 16 έως 23  Ιουλίου σε 10 περιοχές της Λέσβου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Μαντώ Παπαδοπούλου, τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου,  καλωσόρισε το κοινό και στη συνέχεια ο Νίκος Μόλβαλης, Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, προλόγισε την κεντρική εκδήλωση του Lesvos Food Fest 2023.

Ο Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου Δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης παρουσίασε, τα σκεύη, τις συνήθειες και τις συνταγές της αρχαίας Λεσβιακής κουζίνας, ενώ παράλληλα οι σεφ Κωστής Κωστάκης και Στρατής Ιωσηφέλλης μαγείρεψαν για το κοινό αρωματισμένες ελιές, τσιπούρα με κόλιανδρο, τηγανίτες και παστό κρέας, μαγειρεμένο σε αντίγραφο αρχαίου σκεύους από το κεραμοποιείο του Κου Κουβδή.

Παρόντες οι σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, Δημήτρης Παπαζυμούρης και οι εκπρόσωποι του δικτύου Greek Instagrammers Γιώργος Βέργαδος και Έλλη Αγιαννιδη, που αναχώρησαν καθώς και οι  άρτι αφιχθέντες Βαγγέλης Δρίσκας, Γιάννα Μπαλαφούτη, Γεωργία Κουτσουκου και Τονι Ντε Κονικ.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Δρ Αρχαιολογίας-Μουσειολόγος του ΠΙΟΠ κ. Τράντα Αλεξάνδρα.

Τη μοναδική αυτή εκδήλωση έντυσε μουσικά ο Θοδωρής Ματούλας με την άρπα του. Το κοινό που παραβρέθηκε είχε την ευκαιρία να απολαύσει μουσική από τον Επιτάφιο του Σείκιλου και τη Δάκτυλο αμέρα του Αλκαίου.

Το παρόν έδωσε για την κάλυψη της δράσης και το AΕOLOS TV χορηγός της διοργάνωσης καθώς και οι εκπρόσωποι φορέων και χορηγών.

Για τη δράση της Αγίας Παρασκευής ο Φορέας Τουρισμού ευχαριστεί θερμά την Σελάδα Συνεταιρισμός Γυναικών, το τυροκομείο Αιολικός Α.Ε.Β.Ε.Τ., τους φούρνους “Ταξιάρχης” Πετροπούλου Αθανασία και “Φούρνος Κεντάκα” Υποκατάστημα Αγίας Παρασκευής, καθώς και τους Λέβα Ε & Κ Μπουχλής Α.Ε., Αιγαίου Γεύσεις Γανώσης Αριστείδης, Μελισσοκομικός Συν/σμός Λέσβου, τους χορηγούς, υποστηρικτές που συνέβαλαν δυναμικά σε αυτό το ταξίδι και πάνω απ’ όλα τους εθελοντές για την αμέριστη βοήθεια.

Σήμερα Πέμπτη 20/7 στην Μυτιλήνη, τη σκυτάλη παίρνει  το “Book and Art”  που οργάνωσε ένα πάρτι στον πεζόδρομο της Κομνηνάκη με τίτλο «Τραπέζι στο Αιγαίο» με πρωταγωνιστή τον πολυαγαπημένο μας chef Βαγγέλη Δρίσκα.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ και τις δράσεις που ακολουθούν θα το βρείτε στο site του LesvosFoodFest http://lesvosfoodfest.com/program/

Το Lesvos Food Fest διοργανώνεται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Επίσης, τελεί υπό την αιγίδα και ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, της ΓΣΕΒΕΕ, του Επιμελητήριο Λέσβου, της ΠΟΕΣΕ, του Συνδέσμου Ποτοποιών Αποσταγματοποιών Λέσβου, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και πλαισιώνεται και στηρίζεται δυναμικά από διάφορους φορείς και χορηγούς.

 

Αργυρός Χορηγός: Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Ειδικός Χορηγός: Άνοδος Εκπαιδευτική – Συμβουλευτική

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡT Αιγαίου, ΕΡΤ3 & Aeolos TV

To top