Συγκλονίζει ο Χρήστος Στέργιογλου στο ρόλο της «Δήμητρας από τη Λέσβο»

Συγκλονίζει ο Χρήστος Στέργιογλου στο ρόλο της «Δήμητρας από τη Λέσβο»

Οι αληθινές ιστορίες πάντα έχουν μία διαφορετική δυναμική όταν ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι. Ιδιαίτερα αυτές που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν και που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, όπως η ιστορία της Δήμητρας της Λέσβου  που είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και στάθηκε η αφορμή, δύο χρόνια μετά, η Κατερίνα Λούβαρη Φασόη να γράψει ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τη ζωή της Δήμητρας, με οδηγό το βιβλίο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Η δύναμη της αγάπης».

Η Δήμητρα, κατά κόσμον Δημήτρης Καλογιάννης, άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο, τον Απρίλιο του 2021. Χτυπήθηκε από ένα διερχόμενο αμάξι που την εγκατάλειψε αιμόφυρτη. Η σορός της μπήκε για λίγο στα αζήτητα και ταυτοποιήθηκε αργότερα, στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.

Η Κατερίνα Λούβαρη Φασόη με το έργο και ο Παντελής Δεντάκης με τη σκηνοθεσία παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο, γιατί οι μνήμες της ιστορίας ακόμη δεν έχουν σβηστεί και τα τραύματα είναι ακόμη πολύ νωπά.

Ο τίτλος του έργου “Το ρόδο είναι ρόδο”, είναι ουσιαστικά μία φράση της ίδιας της Δήμητρας που είχε πει στο ντοκιμαντέρ της Τζέλης Χατζηδημητρίου “Μπορείς να με λες Δημήτρη ή Δήμητρα. Δεν έχω πρόβλημα. Το ρόδο, όπως και να το πεις, ρόδο παραμένει”.

Κεντρική ηρωίδα του έργου η Διονυσία. Μία γυναίκα αγνή, γεμάτη μόνο καλοσύνη που ζει σε ένα παλιό σπίτι με μόνη συντροφιά τις γάτες της αυλής· τραγουδάει και ονειρεύεται, φοράει πολύχρωμα ρούχα, ανοίγει το σπίτι σε ξένους και ντόπιους και δέχεται το μίσος και τον χλευασμό τους. Τον δύσκολο αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο επωμίζεται ο Χρήστος Στέργιογλου. Και τον φέρει εις πέρας με έναν τρόπο συγκλονιστικά σπαρακτικό. Σηκώνει πάνω στους ώμους του ένα τεράστιο συγκινησιακό βάρος και ισορροπεί θαυμάσια στις εντάσεις του. Μεταμορφώνεται κυριολεκτικά πάνω στη σκηνή. Η στάση του σώματός του, το ηχόχρωμά του, οι κινήσεις του, είναι δουλεμένες ακόμη και στην τελευταία τους λεπτομέρεια και αποπνέουν έναν συγκλονιστικό ρεαλισμό.

Το “Ρόδο είναι Ρόδο” εντάχθηκε στο Grape (Greek Agora of Performance) του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023 την πρώτη οργανωμένη απόπειρα από κρατικό θεσμό να λανσάρει στο εξωτερικό την εγχώρια δημιουργικότητα.

 

 

 

 

 

 

 

To top