Με επισημότητα η επέτειος για τη μάχη της Καλλίπολης στη Λήμνο

Με επισημότητα η επέτειος για τη μάχη της Καλλίπολης στη Λήμνο

Με λαμπρότητα και παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Γενικού Κυβερνήτη της Αυστραλίας Ντέϊβιντ Χάρλεϊ, αλλά και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, τιμήθηκε  την Τετάρτη στη Λήμνο η επέτειος της Μάχης της Καλλίπολης.

Στις 25 Απριλίου 2015  στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις υπέστησαν βαρύτατο πλήγμα  Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες θάφθηκαν στη γη της Λήμνου. Τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων στα συμμαχικά κοιμητήρια Μούδρου και Πορτιανού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τιμητικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης.  Οι εκδηλώσεις φέτος  περιλάμβαναν κατάθεση στεφάνων και ομιλίες των επίσημων προσκεκλημένων. Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν στην «Αυστραλιανή προβλήτα» όπως ονομάζεται στην περιοχή του Μούδρου όπου  οι προσκεκλημένοι, έριξαν στη θάλασσα από ένα κόκκινο γαρύφαλλο, ενώ έγινε στη συνέχεια  από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας η  συμβολική θεμελίωση του Open Museum που χρηματοδοτείται από την Αυστραλιανή κυβέρνηση και θα ζωντανέψει την παρουσία των Anzac στη Λήμνο. Το πρωτοποριακό αυτό Μουσείο, αναμένεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2024

Επίσκεψη του Γενικού Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας David Hurley και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακκελαροπούλου.

 

 

 

To top