Συναγερμός για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Νέα δέσμη μέτρων από το Υπουργείο Υγείας

Συναγερμός για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Νέα δέσμη μέτρων από το Υπουργείο Υγείας

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα ανακοινώθηκαν, ύστερα απο ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2/01 υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, μιας και τις προηγούμενες μέρες πολλοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ελλείψεις σκευασμάτων εν μέσω  έξαρσης  αναπνευστικών ιώσεων σε  ενήλικες και παιδιά.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

  • Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  • Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  • Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  • Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  • Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  • Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  • Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  • Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  • Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
  • Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε πως θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

Την περασμένη μόλις  εβδομάδα ο ΕΟΦ ανέστειλε την άδεια χονδρικής πώλησης σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους ενώ είχε προηγηθεί, στις αρχές Δεκέμβρη,  κάλεσμα σε όλες τις αποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματα που διαθέτουν καθώς και την απαγόρευση της εξαγωγής τους.

To top