Εκλογές Γερμανία: Πρωτιά για Σολτς

Εκλογές Γερμανία: Πρωτιά για Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς είναι οι μεγάλοι νικητές των γερμανικών εκλογών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς είναι οι μεγάλοι νικητές των γερμανικών εκλογών, καθώς τα αποτελέσματα επαληθεύουν τις χθεσινοβραδινές προβλέψεις. Ωστόσο, όπως προμήνυαν και τα exit polls, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρότερη του 2% ποσοστό που δεν ξεκαθαρίζει το ποιος θα είναι σίγουρα ο Καγκελάριος που θα διαδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από 16 χρόνια.

Συγκεκριμένα τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν νίκη με 1,6% διαφορά έναντι των Χριστιανοδημοκρατών του CDU/CSU οι οποίοι έχουν στην κορυφή του ψηφοδελτίου τους τον Άρμιν Λάσετ.

Θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ωστόσο, το θρίλερ για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας δεν τελείωσε το βράδυ της Κυριακής. Αντίθετα, μόλις τώρα άρχισε. Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως το πιθανότερο σενάριο, τη δεδομένη στιγμή είναι, κυβερνητικός σχηματισμός τριών κομμάτων, ο οποίος θα έχει στον πυρήνα του το SDP, ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το «δεύτερο» CDU να πάρει την Καγκελαρία. Υπάρχει ακόμα ανοιχτό το σενάριο -αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες- να επαναληφθεί η κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού» (SPD και CDU) για ακόμα μία τετραετία, αυτή τη φορά όμως με ανεστραμμένους ρόλους, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες να έχουν την Καγκελαρία και του Χριστιανοδημοκράτες να βρίσκονται σε υποστηρικτικό ρόλο.

To top