6η Γιορτή Αμπελουργίας Ανεμώτιας 

6η Γιορτή Αμπελουργίας Ανεμώτιας 

Στις 19, 20 και 21 Αυγούστου, ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» πραγματοποίησε την 6η Γιορτή Αμπελουργίας στην Ανεμώτια με την ιδιαίτερη ονομασία «Κάλεσμα Μνήμης».

Σε μια τριήμερη πολιτιστική διαδρομή στον πλούτο της αμπελοοινικής παράδοσης της Λέσβου, ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας ανέδειξε την αμπελοοινική φυσιογνωμία του χωριού, μέσα από μία αδιάσπαστη ενότητα παραγωγής, τέχνης και πολιτισμού.

Παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια επεξεργασίας μαλλιού, η Οικογιορτή Λέσβου, λαογραφικές εκθέσεις, γευσιγνωσίες κρασιών, υπαίθρια έκθεση αγροτικών προιόντων, περιηγήσεις, θέατρο, χορός και μουσική, ήταν η αφορμή για να συναντηθούμε και να θυμηθούμε…ώστε η μνήμη μας να συντονιστεί στις ανάγκες των καιρών μας.

Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν ένα ποιοτικό πρόγραμμα που έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης τόσο από τα μέλη της τοπικής κοινωνίας και των γειτονικών κοινοτήτων, όσο και από συμπολίτες από ολόκληρη τη Λέσβο αλλά και πέρα από αυτή.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με το εργαστήρι μαλλιού από την Julie Lesvos Wool και τον Αργύρη Χατζημαλή, ενώ το απόγευμα ακολούθησε περιήγηση στον Πρότυπο Βιολογικό Αμπελώνα της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας και στα καλντερίμια του χωριού με νότες ιστορίας, αρχιτεκτονικής και οινοποίησης. Η βραδιά έκλεισε με την θεατρική παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» του Χιλιανού Λούις Σεπούλδεβα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, ένα δυνατό έργο για την πιστότητα, τη φιλία, τη Μάνα Γη και τον αγωνιζόμενο άνθρωπο. Την παράσταση προλόγισε ο Χιλιανός Χοακίν Ο’Ράιαν.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν τη δεύτερη μέρα με πρωινές διαλέξεις από τον οινολόγο Γιώργο Τσαπουρνιώτη και μια διαλογική συζήτηση με τον Γιώργο Καΐρη από τους Κήπους Ασωμάτου σχετικά με το δικαίωμα να παραμείνει η παραγωγή των σπόρων στα χέρια των καλλιεργητών. Μετά την απονομή τιμητικών αναμνηστικών στους ανθρώπους της αμπελουργίας και την παρουσίαση της συμβολής της Μητρόπολης Μηθύμνης στην αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων, η βραδιά έκλεισε με την μουσικοχορευτική παράσταση «Πάντα θα πονάει η θύμησή της», με τη Βασιλική Παπαγεωργίου και το συγκρότημά της το οποίο πλαισίωσε η χορευτική ομάδα Αιολείς.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν οι δράσεις της τρίτης μέρας, με κυριότερες το διαδραστικό σεμινάριο «Degustation-Tasting» στο οποίο ο οινολόγος Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο μετρ εστιατορικής Αντώνης Σπλινής μας μύησαν στο θαυμαστό κόσμο του σερβιρίσματος του κρασιού καθώς και η μεγάλη συναυλία με τον Νίκο Ζιώγαλα στην οποία το κοινό συμμετείχε καθολικά τραγουδώντας και χορεύοντας στους ρυθμούς παλιών και νέων επιτυχιών του καταξιωμένου καλλιτέχνη.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων οι χιλιάδες επισκέπτες γνώρισαν στην Ανεμώτια ζεστή φιλοξενία!! Οι Γιορτές αυτές έγιναν η αφορμή να επικοινωνήσουμε, να έρθουμε πιο κοντά, να επαναπροσεγγίσουμε και να ξανατονίσουμε την έννοια του φίλου, του συγχωριανού και του συντοπίτη…

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η κουλτούρα επικοινωνίας και συνεργασίας επιστρέφει στις κοινότητές μας, το κοινωνικό τους κεφάλαιο αναπτύσσεται, η χαμένη πνευματικότητα επιστρέφει και η οργανική σχέση του ανθρώπου με τη γη, τη φύση και το τοπίο αναβιώνει.

Το θετικό αποτύπωμα που άφησε η 6η Γιορτή Αμπελουργίας σε ολόκληρη τη Λέσβο αφιερώνεται:
Σε όλους αυτούς που πίστεψαν στη δύναμη της συλλογικότητας,
Στις φιλίες που γεννήθηκαν,
Σε όσους συναντήθηκαν και επικοινώνησαν,
Σε όσους δεν ξέμειναν από λόγια τις ημέρες των εκδηλώσεων,
Στους ενεργούς πολίτες που συνεχίζουν την προσπάθεια για την αναγέννηση των κοινοτήτων της Δυτικής Λέσβου..

Την «6η Γιορτή Αμπελουργίας 2022» διοργάνωσε ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και υποστήριξαν η Κοινότητα Ανεμώτιας, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας, ο Εκπολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Ατρόμητος Ανεμώτιας, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας Λέσβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Αθήνας, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου ο ΔΡΥΣ, η Αλληλεγγύη Λέσβου και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λέσβος Χωρίς Πλαστικά.

Το πολιτιστικό τριήμερο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα LEADER/CLLD ΛΕΣΒΟΥ, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και ως προς την μεταφορά των συντελεστών υποστηρίχθηκε από τις Ναυτιλιακές Εταιρείες Hellenic Seaways και Blue Star Ferries.
Χορηγός Επικοινωνίας Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ.

 

To top