Γιατροί χωρίς Σύνορα: Παροχή ιατρικής βοήθειας σε νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο στη Σάμο

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Παροχή ιατρικής βοήθειας σε νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο στη Σάμο

«Περισσότερα από 570 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 24 εγκύων γυναικών, έχουν λάβει επείγουσα ιατρική και ψυχολογική βοήθεια σε 42 περιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο από τον διεθνή ιατρικό οργανισμό Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετά την άφιξή τους με μικρές βάρκες στο νησί της Σάμου αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση η οποία καταγγέλλει περιστατικά επαναπροωθήσεων.

«Τώρα, το καλοκαίρι, βλέπουμε πολλούς ασθενείς να υποφέρουν από θερμοπληξία και αφυδάτωση», λέει ο κ. Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με τον ίδιο «Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, χρειάστηκε να περιθάλψουμε τρία άτομα για κρυοπαγήματα καθώς κρύβονταν έξω για αρκετές ημέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, συχνά αντιμετωπίζουμε τραυματισμούς από ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την αναρρίχηση απότομων βράχων στο νησί, όπως τραύματα στα πόδια, κατάγματα και εξαρθρώσεις ώμων. Τον Απρίλιο του 2022, περιθάλψαμε μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που είχε πέσει από έναν γκρεμό ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τις συνοριακές αρχές. Μέχρι σήμερα, έχει χρειαστεί να μεταφέρουμε 37 άτομα στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο».

Πολλά από τα νεοαφιχθέντα άτομα – όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση – είναι γυναίκες και παιδιά. Μία γυναίκα γέννησε στην ύπαιθρο, χωρίς ιατρική βοήθεια, καθώς φέρεται να πέρασε περισσότερες από δύο ημέρες κρυμμένη στη Σάμο. Μια άλλη έγκυος γυναίκα ήταν σε διαδικασία τοκετού όταν η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφτασε στο σημείο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έφτασαν στη Σάμο – σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα – περιγράφουν ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενων ταξιδιών τους είχαν εμποδιστεί από τις αρχές ασφαλείας και τις συνοριακές αρχές, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, αναφέροντας και αναγκαστική επιστροφή στα τουρκικά ύδατα έως και εννέα φορές, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που έλαβε περίθαλψη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα που περιέθαλψαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, και όπως αναφέρουν δήλωσαν τι έφτασαν μαζί με άλλα άτομα τα οποία, όμως, στη συνέχεια δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ενώ οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν έχουν γίνει άμεσα μάρτυρες βίαιων αναχαιτίσεων και αναγκαστικών επαναπροωθήσεων κατά τη διάρκεια της δράσης τους, οι ασθενείς τους αναφέρουν ότι τα περιστατικά αυτά γίνονται πιο συχνά και πιο βίαια.

Αφού οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ολοκληρώσουν την παροχή ιατρικών και ψυχολογικών πρώτων βοηθειών έκτακτης ανάγκης, οι αρχές ασφαλείας μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες στο Κλειστό Κέντρο Ελεγχόμενης Πρόσβασης, ένα κέντρο υποδοχής υψηλής ασφάλειας που βρίσκεται περίπου μία ώρα με τα πόδια από την πρωτεύουσα Βαθύ. Μετά από καραντίνα πέντε ημερών, επιτρέπεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να επισκεφθούν ασθενείς για να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους και να βεβαιωθούν ότι έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε περαιτέρω ιατρική περίθαλψη. Η προσέλευση στο κέντρο υποδοχής είναι ο μόνος τρόπος για να καταγραφούν οι νεοαφιχθέντες. Οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν στο κέντρο υποδοχής, ενώ υπομένουν χρονοβόρες και πολύπλοκες νομικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση των αιτημάτων ασύλου.

To top