Μουτζούρης: «Συντασσόμαστε με το αίτημα για αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

Μουτζούρης: «Συντασσόμαστε με το  αίτημα για  αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κάθε χρόνο η 19η Μαΐου είναι αφιερωμένη στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης και ευαισθητοποίησης της Παγκόσμιας Κοινότητας , στο έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, από τους Νεότουρκους εθνικιστές την περίοδο 1914-1923. Η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε το 1994 με Νόμο, τις διώξεις , την έκθεση σε κινδύνους, τα εγκλήματα εις βάρος αμάχων , τους βασανισμούς και εκτοπισμούς , τις πορείες θανάτου στην έρημο και τις σφαγές των χιλιάδων Ποντίων , ως μεθοδική προσπάθεια Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Έκτοτε τιμάται ως Ημέρα Ιερής Μνήμης για τη συλλογική Εθνική Συνείδηση. Εύχομαι ο Ελληνισμός και κανένας Λαός να μη ξαναζήσουν παρόμοιες πρακτικές εξόντωσης και ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου να αποτελεί την βάση για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών Εθνοτήτων. Συντασσόμαστε με το πανεθνικό αίτημα , για διεθνή αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.»

To top