Mετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για το μεταναστευτικό: «Όταν μιλάτε για ανθρωπισμό εννοείτε τη Μόρια;»

Mετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για το μεταναστευτικό: «Όταν μιλάτε για ανθρωπισμό εννοείτε τη Μόρια;»

To μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση Rafale και Belharra. «Έχετε γίνει ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης» είπε ο κ. Τσίπρας  προσθέτοντας ότι “έχει αναλάβει τη βρώμικη δουλειά των Ευρωπαίων”  για ν’ απαντήσει ο Πρωθυπουργός: «Είμαστε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης. Είμαστε και ο συνοριοφύλακας της Ελλάδας, γιατί τα σύνορα φυλάσσονται». Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής για το μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι οι ροές έχουν μειωθεί σε ποσοστό 90% ενώ αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των αιτούντων άσυλο στα νησιά, στη μείωση των δομών και έκανε ειδική αναφορά και στο κολαστήριο της Μόριας το οποίο όπως τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν δικό σας δημιούργημα».

Αναλυτικά στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής :

«Δε μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστο, αυτά τα οποία είπατε για το προσφυγικό, ότι η χώρα είναι ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης.
Ναι, είμαστε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης. Είμαστε και ο συνοριοφύλακας της Ελλάδος όμως. Και η Ελλάδα έχει σύνορα και τα σύνορα φυλάσσονται. Και σε αυτό είχα πει προεκλογικά ότι εμείς θα φυλάξουμε τα σύνορά μας και κάναμε τη δέσμευσή μας πράξη. Εσείς τί αντιπροτείνετε δηλαδή;
Θέλετε να επιστρέψουμε στις εποχές, δεν είναι και εδώ η αξιαγάπητη κυρία Τασσία Χριστοδουλοπούλου, όπου περνούσαν οι πρόσφυγες και λιαζόντουσαν και εξαφανιζόντουσαν, είναι η ίδια κα. Χριστοδουλοπούλου, η οποία μας έλεγε να αποκτήσουμε τεχνογνωσία από τους πρασινοφρουρούς του ΠΑΣΟΚ και το πώς θα ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας. Η Ελλάδα έχει σύνορα, τα σύνορα προστατεύονται, υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και είμαστε υπερήφανοι που οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90% και έχουμε τσακίσει τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο, τα οποία ήταν και τα μόνα που θησαύρισαν τελικά εις βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων.
Και ταυτόχρονα μου μιλήσατε για το Αφγανιστάν. Δε ξέρετε κύριε Τσίπρα ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ανταποκρίθηκε σε αυτήν την έκταση στο αίτημα, το οποίο μας υπέβαλαν πολλές ΜΚΟ, για να πάρουμε γυναίκες μαζί με τις οικογένειές τους από το Αφγανιστάν και σχεδόν 1.000 γυναίκες και οι οικογένειές τους, δικαστίνες, δημόσιοι υπάλληλοι, περάσανε από την Ελλάδα. Κάποιες επέλεξαν να μείνουν και στην Ελλάδα κάνοντας μία πολύ σοβαρή υπέρβαση δείχνοντας όμως η χώρα το πραγματικό της, το ανθρωπιστικό της πρόσωπο να βοηθά πάντα αυτούς, οι οποίοι είναι κατατρεγμένοι.
Ναι στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες, όχι στην παράνομη μετανάστευση.
Και όταν αυτή τη στιγμή η χώρα μπορεί να συνομιλεί με κάποιες άλλες χώρες, για να μπορεί να δρομολογεί κανάλια μόνιμης και νόμιμης μετανάστευσης, για να μπορεί να καλύψει ενδεχομένως κάποιες ανάγκες που έχει ως προς το εργατικό της δυναμικό, η άλλη όψη του νομίσματος είναι, ότι αυτές οι χώρες θα πρέπει να δεχθούν να πάρουν πίσω, να επιστραφούν στις χώρες αυτές πολίτες αυτών των χωρών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν έχουν γίνει δεκτές. Αυτό σημαίνει σοβαρή, υπεύθυνη, συγκροτημένη προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, διότι θυμόμαστε πάρα πολύ καλά τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής.
Εν πάσει περιπτώση, όταν μιλάτε για ανθρωπισμό, επιτρέψτε μου κύριε Δρίτσα και κύριε Τσίπρα, η Μόρια και το κολαστήριο της Μόριας δικό σας δημιούργημα ήταν, όχι δικό μας. Και σήμερα δεν έχουμε τις 130 δομές, έχουμε 35 δομές, και αν πάτε να δείτε τις δομές των νησιών, δεν έχουν καμία με αυτό το χάος, με αυτήν την αθλιότητα που μας παραδώσατε. Με τα ανήλικα προσφυγόπουλα να είναι αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, να μην υπήρχε καμία πρόνοια ουσιαστικά για τους πιο αδύναμους. Αυτό το θέμα εμείς το λύσαμε, όχι εσείς. Μας το κληρονομήσατε και αυτό το πρόβλημα. Με κοιτάτε αγανακτησμένος, γιατί ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτή είναι η αλήθεια, έστω και αν σας ενοχλεί»

 

To top