Εργασίες με επίκεντρο τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που μελετούν την τεχνητή νοημοσύνη, την περιβαλλοντική ρύπανση, βιώσιμα συστήματα για ανακύκλωση, έξυπνες κατασκευές και ρομπότ, είναι ορισμένα μόνο από τα πρωτότυπα projects , που θα παρουσιαστούν στις 19 και 20 Απριλίου 2024, στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας / ACSTAC που διοργανώνει το Κολλέγιο Ανατόλια στις εγκαταστάσεις του.
Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Dan & Helen Lindsay στη μνήμη των Χρυσή Παπίδου Ηλέκτρη και Παύλου Ηλέκτρη.
Οι εργασίες ξεκινούν την Παρασκευή 19 Απριλίου με τις εγγραφές και εργαστήρια για μαθητές. Η τελετή έναρξης, οι παρουσιάσεις των projects για το ευρύ κοινό και οι απονομές των βραβείων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 του μηνός.
Στο συνέδριο συμμετέχουν με φυσική παρουσία 550 μαθητές και μαθήτριες από 40 δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μυτιλήνη, Κω, Κρήτη, Βοιωτία, κ.ά.) που θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους ως πραγματικοί ερευνητές, αναπτύσσοντας δεξιότητες έρευνας, κριτικής σκέψης, συνεργασίας και επικοινωνίας, και δίνοντας υπόσταση σε ιδέες που συνδυάζουν την επιστημονική γνώση και το κοινωνικό όφελος.
Φέτος για πρώτη χρονιά θα υλοποιηθεί το πρώτο Social Entrepreneurship Hackathon που παρέχει μια πλατφόρμα για μαθητές/τριες Γυμνασίου για να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητα και την καινοτόμο σκέψη τους αντιμετωπίζοντας τις καθημερινές προκλήσεις στη σχολική τους τάξη, ενώ υπερασπίζονται τη βιωσιμότητα.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά και δωρεάν εργαστήρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου είναι ο Δρ ΓεώργιοςΓιαννόπουλος, Επικεφαλής της Μονάδας Τεχνολογιών για τον Διαστημικό Τομέα, την Ασφάλεια και τη Συνδεσιμότητα, για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως ο κίνδυνος και η ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών, το Galileo, οι εφαρμογές 5G και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος. Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί στην τελετή έναρξης το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, 09:30 -10:30 π.μ., με τίτλο “Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξερεύνηση του διαστήματος: Σχεδιάζοντας την πορεία για καινοτομία και ευημερία για τις μελλοντικές γενιές”.
Η τελετή έναρξης θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω livestreaming, στο κανάλι YouTube του Κολλεγίου Ανατόλια
Δωρεάν εργαστήρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιαςκαι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Για συμμετοχή στα εργαστήρια εκπαιδευτικών https://bit.ly/3yh9fm3
Πρόγραμμα Σαββάτου 20 Απριλίου 2024
09:30 – 10:30: Τελετή Έναρξης (Κλειστό Γυμναστήριο Κολλεγίου Ανατόλια) και ομιλία του Γεώργιου Γιαννόπουλου “Η ΕΕ και η εξερεύνηση του διαστήματος: Διαμορφώνοντας το μονοπάτι για καινοτομία και ευημερία για τις μελλοντικές γενιές”
10:30 – 12:00: Social Entrepreneurship Hackathon(Κλειστό Γυμναστήριο Κολλεγίου Ανατόλια)
12:00- 12:15: Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Εκπρόσωπος Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης eTwinning: Παρουσίαση ηλεκτρονικού περιοδικού eTwinning (Κλειστό Γυμναστήριο Κολλεγίου Ανατόλια)
12:15 – 14:30: Παρουσίαση εργασιών μαθητών και μαθητριών (Macedonia Hall)
15:30 – 17:30: Εργαστήρια
18:00 – 19:00: Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων (Κλειστό Γυμναστήριο Κολλεγίου Ανατόλια)
19:00 – 20:00: Αστροπαρατήρηση (Γήπεδο Μπάσκετ, πλευρά Λυκείων Κολλεγίου Ανατόλια)
Περισσότερες πληροφορίες: