Επιστολή διαμαρτυρίας για το Γηροκομείο Άντισσας

Επιστολή διαμαρτυρίας για το Γηροκομείο Άντισσας

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου απέστειλαν ο τέως πρόεδρος Κοινότητας Άντισσας Κυριάκος Καραμιχαήλ και ο πρώην πρόεδρος Κοινότητας Άντισσας Κώστας Κορδώνης,  με αφορμή τη συμφωνία   συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που προβλέπει την   παραχώρηση του Γηροκομείου Άντισσας. Όπως τονίζουν το έργο δημιουργίας του γηροκομείου είχε χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και τα τελευταία χρόνια είχε ληφθεί απόφαση για εκχώρησή του στο «Ζαχάρειο» Γηροκομείο της Αγίας Παρασκευής.

Η επιστολή αναφέρει:

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 γνωστοποιήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ η σύναψη συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την παραχώρηση του «ουδέποτε αξιοποιημένου Δημοτικού Κτιρίου του ΚΑΠΗ της Άντισσας», όπως προσδιορίστηκε από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο για την δημιουργία Κέντρου Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Φιλοξενίας Φοιτητών και την παραχώρηση του επίσης «αναξιοποίητου» – όπως χαρακτηρίστηκε από τον προαναφερθέντα – ξενοδοχειακού εξοπλισμού σε δομές περίθαλψης και υγείας.

Το συγκεκριμένο κτήριο είναι σε όλους γνωστό ως Γηροκομείο Άντισσας και για την δημιουργία του δαπανήθηκαν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Υγείας. Αποτελεί το αποτέλεσμα ενός αγώνα χρόνων για την ικανοποίηση ενός αιτήματος της τοπικής κοινωνίας που ξεκινά το 1983 όταν ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Άντισσας Κώστας Κορδώνης δημιουργεί το ΚΑΠΗ Άντισσας και τρία χρόνια αργότερα με τη βοήθεια του τότε Υπουργού Υγείας, Γιώργου Γεννηματά, κατάφερε να χρηματοδοτηθεί η Κοινότητα Άντισσας, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να ανεγερθεί κτίριο που θα εξυπηρετούσε ηλικιωμένους, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν εγκατασταθεί στην ισόγεια αίθουσα του Κέντρου Υγείας Άντισσας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης χρηματοδότησε την ανέγερση του νέου ΚΑΠΗ. Η χρηματοδότηση ήταν απρόσκοπτη έως το 1989 όταν λόγω της κυβερνητικής αλλαγής διακόπηκε η ροή πόρων. Το 1994 εντάσσεται σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η πρόβλεψη ήταν να δημιουργηθεί ένα σύνολο δωματίων που θα κάλυπταν τις ανάγκες 55 ατόμων με παράλληλες λειτουργίες φυσικοθεραπευτηρίου, γυμναστηρίου και ότι άλλο προέβλεπαν η μελέτη και οι οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας. Το 1998 λόγω της δημιουργίας του Καποδιστριακού Δήμου Ερεσού – Αντίσσης, την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών και την ευθύνη αυτών είχαν οι επόμενες Δημοτικές Αρχές με Δημάρχους τον Πολύδωρο Αμπατζή και Σωτήρη Καρδαρά. Το 1999 ο Δήμαρχος Πολύδωρος Αμπατζής με τη βοήθεια του τότε Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φραγκλίνου Παπαδέλλη, απευθύνθηκε στον Υπουργό Υγείας, Λάμπρο Παπαδήμα, ο οποίος χρηματοδότησε το υπόλοιπο του έργου με εθνικούς πόρους. Ο κ. Αμπατζής με την λήξη της θητείας του κατάφερε να αφήσει ολοκληρωμένο το κτίριο μαζί με 200.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του. Την τετραετία που προηγήθηκε το ζήτημα της λειτουργίας του Γηροκομείου επανέρχεται μετά από αίτημα της Επιτροπής Αγώνα για την λειτουργία του Γηροκομείου Αντίσσης Λέσβου και  πιέσεις του Προέδρου Άντισσας Κυριάκου Καραμιχαήλ και υπήρξε δέσμευση από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη για χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ με στόχο τη λειτουργία του Γηροκομείου αρκεί να έχει εκπονηθεί προηγουμένως από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου Οικονομοτεχνική Μελέτη. Ακολούθως το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ζαχάρειο» πήρε απόφαση η οποία συνηγορεί στην ένταξη του Γηροκομείου Άντισσας στους κόλπους του αφού είχε προηγηθεί η υπ’ αρ. 112/2022 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου να ερωτηθεί το Δημοτικό ίδρυμα με την επωνυμία «Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων ‘Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ’» αν αποδέχεται την παραχώρηση του κτιρίου που βρίσκεται στην Κοινότητα Άντισσας..

600 και πλέον υπογραφές
Θυμίζουμε ότι το 2015 με πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου «Πιττακός ο Μυτιληναίος» Δρ. Τάκη Ιορδάνη συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για την Λειτουργία του Γηροκομείου Αντίσσης Λέσβου που υπογράφουν εκατοντάδες Αντισσαίοι, κάτοικοι του χωριού, ομογενείς της Αυστραλίας αλλά και Αντισσαίοι που ζουν στην Μυτιλήνη κα. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με στόχο την λειτουργία του ολοκληρωμένου Γηροκομείου. Στο σχετικό κείμενο που υπογράφουν εκατοντάδες άτομα σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Έτσι αφ’ ενός μεν θα αξιοποιηθεί η εκ τριών εκατομμυρίων ευρώ σχετική επένδυση, αφ’ ετέρου θα παρασχεθεί η δυνατότητα πενήντα περίπου γέροντες εκ του συνεχώς γηράσκοντος πληθυσμού των χωριών μας να τύχουν της δικαιουμένης φροντίδας και περιθάλψεως στα τελευταία έτη της ζωής τους. Ας ληφθεί υπ’ όψη ότι περί τα 150.000 ευρώ τουλάχιστον θα συνεισφέρονται από τους τρόφιμους τους ( εκ των συντάξεών τους) και επίσης ένα ποσό της τάξεων των 140.000 ευρώ θα μπορούσε να διατεθεί εκ των ανταποδοτικών τελών των ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες στην γύρω περιοχή (Σκαμιούδα, Ακρόχειρας) ως εκ του αντιστοίχου νόμου προβλέπεται για έργα κοινωνικής στήριξης».
Το αίτημα υποβλήθηκε λίγους μήνες αργότερα στο αρμόδιο Υπουργείο και το 2019 στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Επανερχόμενοι στον ορό αναξιοποίητο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη εκκρεμεί η Οικονομοτεχνική Μελέτη που είχε αναλάβει να εκπονήσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για την ένταξη του Γηροκομείου στη ΖΑΧΑΡΕΙΟ Μονάδα Ηλικιωμένων Αγίας Παρασκευής σχέδιο το οποίο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου είχε ανακοινώσει.

Προφανώς ο κάθε Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να αξιοποιεί τους χώρους που περιλαμβάνονται στην γεωγραφική του εμβέλεια. Ωστόσο προηγουμένως έχει την υποχρέωση να κινεί και να ολοκληρώνει όλες εκείνες τις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου ο κάθε χώρος να αξιοποιείται για τον σκοπό που δημιουργήθηκε, πόσο μάλλον όταν αυτό επετεύχθη με πόρους του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου και γι’ αυτό επίσης δεν μπορεί να αξιώνεται ούτε την παραχώρηση του εξοπλισμού του Γηροκομείου που αγοράστηκε για να επωφεληθούν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Άντισσας και της ευρύτερης περιοχής».

 

To top