Ερώτηση ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Ερώτηση ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τους εργαζόμενους της ΔΠ14/2022 στις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Λεωνίδας Στολτίδης, Γιάννης Δελής, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Βασίλης Μεταξάς, Μανώλης Συντυχάκης και Χρήστος Τσοκάνης:

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, αφού εκατοντάδες θέσεις παραμένουν κενές. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έλυσαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αντίθετα πραγματοποιούνται διάφορες συμβάσεις, με την δικαιολογία ότι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, το οποίο δεν ευσταθεί. Περίπου το 70% των εργαζομένων απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά την προκήρυξη της ΔΥΠΑ για 2.260 θέσεις εργασίας σε Υπηρεσίες μεταξύ άλλων και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης – ΥΠΥΤ), 8μηνης διάρκειας με παράταση που δόθηκε για 6 μήνες, η οποία λήγει σύντομα, με τον μεγαλύτερο αριθμό των εργαζόμενων να απολύονται μεταξύ Φλεβάρη και Μάρτη του 2024, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες προσλήψεις που θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά άμεσα. Να σημειώσουμε ότι στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έχει μεταφερθεί η διεκπεραίωση των υποθέσεων από όλες τις Δομές Προσφύγων και κατά συνέπεια οι αρμοδιότητες τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Οι εκατοντάδες αυτοί εργαζόμενοι έχουν διάφορα καθήκοντα σε τομείς, όπως της καθαριότητας, της φύλαξης, σε άλλες παρόμοιες εργασίες, σε διοικητικές και επιστημονικές εργασίες και πρόκειται και αυτοί, όπως και οι προκάτοχοι τους, να απολυθούν. Παράλληλα, σε λίγους μήνες, λήγουν και οι συμβάσεις των εργαζόμενων στις Δομές Προσφύγων που προσλήφθηκαν με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου.
Οι απολύσεις μάλιστα θα πραγματοποιηθούν την ώρα που οι εξελίξεις στην περιοχή μας και η ανάφλεξη του πολέμου στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, με άμεση μάλιστα την ελληνική εμπλοκή, θα προκαλέσει νέα καραβάνια των ξεριζωμένων, που χρήζουν προστασίας.
Την ώρα που η τεράστια ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια εν μέσω χειμώνα, «σπάει κόκαλα», η εργασιακή ανασφάλεια τσακίζει, που ο πραγματικός μισθός δεν μπορεί να καλύψει πολλές φορές ούτε τις βασικές ανάγκες, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Την ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι συνεχίζονται, εκτοπίζοντας λαούς από τις χώρες τους, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα βρεθούν με ακόμα περισσότερες ελλείψεις, ενώ παράλληλα υπηρεσίες εκχωρούνται σε εργολάβους, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:
– Προκειμένου οι εργαζόμενοι της ΔΠ14/2022 να συνεχίσουν να εργάζονται στις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης – ΥΠΥΤ.
– Για να πραγματοποιηθούν προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.»

 

 

To top