Έρχεται ο Προσωπικός αριθμός – Καταργούνται ΑΦΜ,ΑΜΚΑ και ΑΔΤ

Έρχεται ο Προσωπικός αριθμός – Καταργούνται ΑΦΜ,ΑΜΚΑ και ΑΔΤ

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να ενεργοποιηθεί ο Προσωπικός Αριθμός του κάθε πολίτη καταργώντας έτσι ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας. Κάθε πολίτης δεν θα είναι απαραίτητο όταν έχει συναλλαγές με το Δημόσιο να θυμάται ή να έχει μαζί του τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή του Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή αυτόν της Αστυνομικής Ταυτότητας, καθώς θα αρκεί να γνωρίζει έναν και μόνον αριθμό, τον Προσωπικό του αριθμό. Και αυτό βεβαίως θα ισχύει και για τις όποιες συναλλαγές και στον ιδιωτικό τομέα.

Πώς θα «αξιοποιηθεί» ο Προσωπικός Αριθμός  

Ο νέος προσωπικός αριθμός αναμένεται να υποκαταστήσει τον αριθμό ταυτότητας, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και αριθμό πολίτη στα μητρώα του υπουργείου Εσωτερικών.

Πάντως, οι αριθμοί που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα ο πολίτης δεν θα «εξαφανιστούν», καθώς θα παραμείνουν στις βάσεις δεδομένων: Για παράδειγμα όταν οι πολίτες επισκέπτονται κάποιον γιατρό, θα δίνουν τον προσωπικό τους αριθμό και εκείνος θα εντοπίζει τον ΑΜΚΑ για να τους γράψει τα φάρμακα ή το παραπεμπτικό της εξέτασης.

Ο στόχος είναι ο προσωπικός αριθμός αλλά και η αυτόματη άντληση δεδομένων μέσω του wallet, να απλοποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών από την τρέχουσα χρονιά. Και αυτό γιατί πλέον με αυτό το νούμερο, παντού, σε όλη την δημόσια διοίκηση και όχι μόνο σε αυτή, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα χρειάζεται- γιατί θα υπάρχουν διαλειτουργικότητες με τα συστήματα- να θυμόμαστε οτιδήποτε άλλο.

Ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020 ώστε να μπει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης σωρείας εγγράφων που απαιτούνται ακόμα και για απλές διεργασίες.

Ο προσωπικός αριθμός που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας, θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί). Θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, ενώ τα πρώτα ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr

To top