Εκδήλωση τιμής για τα 106 χρόνια από τη Μάχη του Σκρα

Εκδήλωση τιμής για τα 106 χρόνια από τη Μάχη του Σκρα

Εκδήλωση τιμής για τα 106 χρόνια από τη Μάχη του Σκρα με τις εκατόμβες των νεκρών σε αυτήν, παιδιών της Λέσβου, καθώς και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού στη μάχη, Διοικητή του 5ου Τάγματος των Λέσβιων στρατιωτών της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, Ταγματάρχη Βασίλειου Παπαγιάννη, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι.

Η τελετή, πέραν των αποκαλυπτηρίων της προτομής θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς και σύντομη αναφορά στο χρονικό της ημέρας από τον Αντιστράτηγο ε.α Στρατή Χαραλάμπους και καταθέσεις στεφάνων.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Σύλλογος κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι».

 

Το χρονικό της κατασκευής της νέας προτομής

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», ο ήρωας Βασίλης Παπαγιάννης, ο Ταγματάρχης του Τάγματος των Λέσβιων στο 5ο Σύνταγμα του Αρχιπελάγους που έπεσε μαζί με εκατοντάδες άνδρες από τη Λέσβο, στη Μάχη του Σκρα στις 17 Μαΐου του 1918, «επιστρέφει» στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι. Εκεί όπου η προτομή του είχε αρχικά στηθεί μετά από έρανο ανάμεσα σε επιζήσαντες αλλά και οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών Λέσβιων συμπολεμιστών του.

Ακολούθησε η μεταφορά του στα μεταπολεμικά χρόνια στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου όπου και βανδαλίστηκε και καταστράφηκε. Καταστρεμμένη στέκει ακόμα στο πάρκο, πραγματική ντροπή για τη Μυτιλήνη του σήμερα.

Ο Σύλλογος των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας προτομής. Η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου αποδέχτηκε την πρόταση. Και με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της τότε Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αναστασίας Αντωνέλλη ανατέθηκε σε δυο νέους γλύπτες από τη Λέσβο, στο Γιάννη Καλάργαλη και στον Κώστα Παυλιδέλλη να τη φιλοτεχνήσουν.

Η μαρμάρινη, από Πεντελικό μάρμαρο, προτομή στήθηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι. Και θα αποκαλυφθεί σε ειδική τελετή την Παρασκευή 17 Μαΐου, ανήμερα της επετείου της Μάχης του Σκρά.

To top