ΕΕ : Συμφωνία για το μεταναστευτικό

ΕΕ : Συμφωνία  για το μεταναστευτικό

Σε πολιτική συμφωνία για το μεταναστευτικό κατέληξαν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των τριών πολιτικών θεσμών, ύστερα από δύο ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων. Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο με ανάρτησή της στο «X» η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.

Η προκαταρκτική συμφωνία ολοκληρώνει τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής του «μπλοκ» γνωστού και ως Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ύστερα από τρία χρόνια. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας και συνεχίστηκαν χθες όλη την ημέρα έως ότου να καταλήξουν πριν από λίγη ώρα σε συμβιβασμό, καθώς υπήρξαν σε αρκετά σημεία εντάσεις μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών.

Οι στόχοι των διαβουλεύσεων

Οι διαβουλεύσεις αφορούσαν άλλωστε περίπλοκα ζητήματα σχετικά με την περίοδο κράτησης, τους ασυνόδευτους ανηλίκους, τον έλεγχο των συνόρων αλλά και την εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Το Συμβούλιο, τα κράτη-μέλη δηλαδή, υπό την καθοδήγηση της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. διατηρούσε άκαμπτη θέση ώστε να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, μεταξύ άλλων σχετικά με την επέκταση μιας προτεινόμενης ταχείας διαδικασίας ασύλου σε όσο το δυνατόν περισσότερους αιτούντες, ενώ το Κοινοβούλιο επέμεινε σε αυστηρότερες διατάξεις για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στον πυρήνα του, το νέο Σύμφωνο που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν το 2020 στόχευε στη θέσπιση προβλέψιμων, σαφών και δεσμευτικών κανόνων προς όλα τα κράτη-μέλη, ανεξάρτητα από γεωγραφική θέση και οικονομική ισχύ. Βασικός στόχος άλλωστε ήταν να εξευρεθεί ισορροπία μεταξύ της ευθύνης των χωρών της πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των αιτούντων άσυλο, και της αρχής της αλληλεγγύης που πρέπει να τηρούν τα άλλα κράτη-μέλη.

«Τα καταφέραμε!»

«Τα καταφέραμε!» αναφώνησε η αρμόδια επίτροπος κάνοντας λόγο για «πολύ καλά νέα» καθώς «πετύχαμε συμφωνία». «Διαπραγματευτήκαμε επί δύο ημέρες και δύο νύχτες για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Και πετύχαμε να συμφωνήσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, με καλύτερη προστασία των συνόρων μας, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων και αιτούντων ασύλου στη βάση των ευρωπαϊκών μας αξιών. Είμαι περήφανη, τα καταφέραμε!» είπε χαρακτηριστικά η Ιλβα Γιόχανσον.

«Αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία υπενθυμίζοντας ότι στην αρχή της θητείας της είχε δεσμευθεί «για την καθιέρωση ενός κοινού συστήματος για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ε.Ε.».

«Αυτό το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο θα εξασφαλίσει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την ευρωπαϊκή πρόκληση» τόνισε σε ανακοίνωσή της, για να συμπληρώσει πως «αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν για το ποιος θα έρχεται στην Ε.Ε. και ποιος θα μπορεί να μείνει και όχι οι διακινητές. Σημαίνει προστασία όσων έχουν ανάγκη».

Για την πρόεδρο της Κομισιόν «το Σύμφωνο θα εξασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη θα μοιράζονται τις προσπάθειες υπεύθυνα, δείχνοντας αλληλεγγύη προς εκείνες τις χώρες που προστατεύουν τα εξωτερικά μας σύνορα, ενώ θα αποτρέπουν την παράνομη μετανάστευση στην Ε.Ε.».

«Θα δίνει στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη τα εργαλεία να αντιδρούν άμεσα σε περιπτώσεις κρίσεων, όταν τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν τεράστιους αριθμούς παράτυπων αφίξεων ή εργαλειοποίησης, όταν εχθρικές χώρες επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν την Ε.Ε. ή τα κράτη-μέλη της» προσέθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην ενίσχυση της συνεργασίας της Ε.Ε. με χώρες προέλευσης και μετάβασης, καθώς και στη μάχη εναντίον διακινητών αλλά και στις προσπάθειες αποτελεσματικών επιστροφών των μεταναστών που δεν δικαιούνται να παραμένουν στην Ε.Ε. «Το κλειδί για αποτελεσματική διαχείριση βασίζεται σε αυτούς τους δύο πυλώνες» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: kathimerini.gr

To top