Τετράωρη στάση εργασίας των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΛ στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης

Τετράωρη στάση εργασίας των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΛ στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίησης , κατά της ιδιωτικοποίησης και με αίτημα να παραμείνει το νερό δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Τελικά τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν. Η Κυβέρνηση με νόμο, αναιτιολόγητα και εντελώς ξαφνικά παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις προεκλογικά, ετοιμάζει την κατάργηση και συγχώνευση των ΔΕΥΑ, αλλάζοντας τελείως τον χαρακτήρα και την στρατηγική της πολιτικής για το νερό στην χώρα μας. Με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της

Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του  λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ρυθμιστική αρχή ενέργειας και υδάτων, το οποίο θεωρούσαμε ότι ήταν προάγγελος της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των νερών.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά περιφέρεια. Ένα διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης

Αυτή τη μεγάλη κατάκτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί ανταποδοτικά και όχι κερδοσκοπικά, η κυβέρνηση αποφάσισε εν μία νυκτί και με επίκληση τα οικονομικά προβλήματα μεγάλου αριθμού των Δ.Ε.Υ.Α., ότι προτιμότερο είναι να τις καταργήσει, να αφαιρέσει ουσιαστικά τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα από τους Ο.Τ.Α. και σταδιακά να τις ιδιωτικοποιήσει.

Τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, έγιναν με χρήματα των πολιτών από τα ανταποδοτικά τέλη. Αυτά θα τα καρπωθούν ιδιώτες;».

Δηλαδή θα χαθεί η δυνατότητα από τους δήμους να ασκούν κοινωνική τιμολογιακή πολιτική και να διατηρούν την τιμή του νερού προσιτή προς τους δημότες.

Η πολιτεία φαίνεται ότι αδικαιολόγητα αγνοεί και υποτιμά  την πορεία των Δ.Ε.Υ.Α. από το 1980 έως σήμερα, ενώ δεν γνωρίζει σε βάθος την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υδάτων, αλλά και το αντικείμενο των Δ.Ε.Υ.Α. που έχει ιδιαιτερότητες που συνδέονται με τις τοπικές συνθήκες.

Είναι αλήθεια ότι από τον Αύγουστο του 2021 έως και σήμερα η συνολική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ! Και φυσικά, αυτό προέκυψε ύστερα από την επί χρόνια άρνηση των κυβερνήσεων να εντάξουν τις ΔΕΥΑ στις χρεώσεις του βιομηχανικού τιμολογίου αλλά να τις χρεώνουν με οικιακό τιμολόγιο.

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού , τους τοπικούς άρχοντες, τους Δημάρχους, τον Περιφερειάρχη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, όλους τους συνδημότες μας να αντιδράσουν στη θύελλα που έρχεται, να αντιδράσουμε στην εμπορευματοποίηση του νερού, να διαφυλάξουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι πηγή ζωής, το νερό, ως υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές!

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ
To top