Αλκιβιάδης Στεφανής: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και αναμένει το ίδιο και από τους εταίρους της»

Αλκιβιάδης Στεφανής: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και αναμένει το ίδιο και από τους εταίρους της»

Μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρώην Υπουργός  Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής,  σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών και της  ΑΜΚΕ «Φέρμελη», αναφερόμενος στο εξαιρετικά ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται καθημερινά στην «γειτονιά» μας, με τον Ρωσσο-Ουκρανικό πόλεμο αλλά και με τις εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας.

ο κ. Στεφανής προέτρεψε συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας, να μην ενδίδουν σε εκβιασμούς από κράτη που «δεν μοιράζονται την ίδια προσήλωση στο κράτος δικαίου, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ειρηνική συνύπαρξη».

 

Στην ομιλία του,  πριν από μερικές ημέρες στην κοινή συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών και της ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ, ο π. Υπουργός τόνισε ότι καθώς η περιφερειακή και η παγκόσμια ασφάλεια, τίθενται υπό συνεχή αμφισβήτηση, «η Ελλάδα συνιστά διαχρονικό θιασώτη και ένθερμο υποστηρικτή της διεθνούς έννομης τάξης. Πιστεύει ακράδαντα στην ισχύ του διεθνούς δικαίου και στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση οικουμενικά αποδεκτούς κανόνες, απορρίπτοντας σθεναρά οποιαδήποτε προσέγγιση του τύπου «η ισχύς παράγει δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά..

Ο κ. Στεφανής προέτρεψε συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας, να μην ενδίδουν σε εκβιασμούς από κράτη που «δεν μοιράζονται την ίδια προσήλωση στο κράτος δικαίου, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ειρηνική συνύπαρξη». «… η Ελλάδα δεν υιοθέτησε ποτέ στο παρελθόν και ούτε πρόκειται να αναλάβει στο μέλλον ρόλο επιτήδειου ουδέτερου. Δεν ασκεί εκβιασμούς και φυσικά αναμένει από τους εταίρους και τους συμμάχους της να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς με όποιο μανδύα και αν αυτοί περιβάλλονται».

 

https://youtu.be/t2Kz7KySOoU

Ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, κάνοντας λόγο για «πολυδιάστατη αμυντική διπλωματία» σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία όπου ο αναθεωρητισμός και οι προκλήσεις κλιμακώνονται διαρκώς. Υποστήριξε πως η Ελλάδα προτάσσει μια σταθερή αμυντική πολιτική αταλάντευτων αρχών και θέσεων που βασίζεται στην διεθνή δικαιοταξία αλλά και την αγαστή συνεργασία και αλληλεγγύη μέσα από το πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και των ισότιμων διμερών και πολυμερών σχέσεων. 

 «Ο αποτρεπτικός σχεδιασμός της χώρας, έχοντας ξεκάθαρο προσανατολισμό και στόχευση, θα συνεχίσει να προσδίδει προβάδισμα στην διπλωματία και να τηρεί την στρατιωτική ισχύ ως εφεδρικό μοχλό πίεσης και έσχατο μέτρο επιβολής της θέλησης της να υπερασπίσει την ασφάλεια και την άμυνα της έναντι κάθε πρόκλησης ή απειλής. Υπό αυτές τις συνθήκες η πατρίδα έχοντας την διεθνή νομιμότητα με το μέρος της, ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της και φυσικά την αναμφίβολη αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων ως προμετωπίδα των ενεργειών της, μην επιτρέποντας σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διαμορφώνει το μέλλον της».

 

https://youtu.be/-Sgx-23TwDQ

 

Η εορταστική συνεστίαση που  συνδιοργανώθηκε από τον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών και τον Όμιλο ΦΕΡΜΕΛΗ που προσανατολίζεται στην ανάδειξη της ιστορίας, της κληρονομιάς και της σημασίας του Εύζωνα για τον νεότερο και σύγχρονο Ελληνισμό.

Στην ομιλία της η ιδρύτρια της ΦΕΡΜΕΛΗ, κα Λίζα Πενθερουδάκη, αναφέρθηκε στην ανεκτίμητη αξία των αξιών μας και των συμβόλων που τις εκφράζουν:

Ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, κ. Αναστάσιος Μπάλλας, αναφέρθηκε στην ιστορία του διεθνούς Ρόταρυ, στους λόγους που δημιουργήθηκε εξ αρχής και στις αρχές που το διέπουν  μέχρι τις ημέρες μας. Για την Ελλάδα ο κ. Μπάλλας τόνισε την αξία των έργων που έχει αναλάβει ο όμιλος της Αθήνας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «την ανάπλαση ενός ολόκληρου ορόφου στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στην λεωφόρο Συγγρού, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει άπορες οικογένειες παιδιών από την επαρχία που υποβάλλονται σε θεραπεία στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου».

Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, προέτρεψε τα μέλη του Ομίλου να συνδράμουν για δύο ακόμη σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Την αγορά μιας θερμοκοιτίδας νεογνών για το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και ενός «αναπνευστήρα», σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας,  για ασθενείς που πάσχουν από long Covid.

 

Επίδειξη από το Σύλλογο Εφέδρων Προεδρικής Φρουράς

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή παρουσία των μελών του Συλλόγου Εφέδρων Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι παρουσιάστηκαν με τέσσερις διαφορετικές πολεμικές ενδυμασίες ευζώνων με τα όπλα τους, οι οποίοι απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που δέχτηκαν για το υπερήφανο και εντυπωσιακό σώμα των Ευζώνων. Δείτε ολόκληρη την επίδειξη:

https://youtu.be/7KHMxb_MIRk

 

 

To top