Μεταναστευτικό: Τούρκος αξιωματικός στη Μυτιλήνη – Ελληνας στη Σμύρνη

Μεταναστευτικό: Τούρκος αξιωματικός στη Μυτιλήνη – Ελληνας στη Σμύρνη

Σε συμφωνία μεταξυ Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται να καταλήγει η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού που αφορά άμεσα τη Λέσβο.

Συγκεκριμένα η συμφωνία των «τριών σημείων» για τη διαχείριση-αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού που  ανέδειξε την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» θα αφορά:

1. Τη μόνιμη εγκατάσταση έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Αγκυρας στον «κοινό στόχο» που είναι ο έλεγχος των ροών και από τις δύο πλευρές.

2. Τη δέσμευση των δύο χωρών για αποφυγή «εμπρηστικών» δηλώσεων εκατέρωθεν.

3. Την ενεργοποίηση παλαιού αιτήματος της Αγκυρας που για την ευκολότερη μετακίνηση τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Ρόδος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος και Καστελλόριζο).

Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος βίζα που θα έχει –και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν– 12μηνη ισχύ.

Η ανταλλαγή των δύο αξιωματικών θα έχει ως στόχο την επίβλεψη των ροών στη Σμύρνη από τον ‘Ελληνα αξιωματούχο και τις ροές στην Λέσβο από τον Τούρκο αξιωματούχο αντίστοιχα.

To top